IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Информатиката и машинното инженерство стават приоритетни направления

Правителството прие постановление за приема на студенти

14:33 | 23.03.16 г.
Информатиката и машинното инженерство стават приоритетни направления

Математиката, информатиката и компютърните науки, както и машинното инженерство, стават приоритетни професионални направления за прием в университетите. Това реши правителството, което прие постановление за броя на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавни висши училища.

Сред приоритетните направления са още теория и управление на образованието и педагогиката, природните науки, електротехниката, електрониката и автоматиката, комуникационната и компютърна техника, енергетиката, транспортът, корабоплаването и авиацията, архитектурата, строителството и геодезията, различни видове технологии, растениевъдството, животновъдството, изкуствата и военното дело.

За приоритетните направления е предвидено целево финансиране. Идеята е да бъде ограничено предлагането на неефективни специалности и да има стимул за  образование, което отговаря на потребностите на реалната икономика и пазара на труда. 

След като беше променен Законът за висшето образование, средствата за издръжка на обучението ще се определят с диференцирани нормативи по професионални направления за един студент, броя на приетите студенти и докторанти и комплексна оценка за качеството на обучението и съответствието му с пазара на труда.

Комплексната оценка зависи от две концепции за качество – академична и пазарна, измерени чрез реализация на завършилите студенти и връзката с пазара на труда.

За 2015 г. делът на субсидията, определена въз основа на комплексната оценка, е 12,8% от издръжката на обучението. Управляващите планират постепенно да се стигне до обвързване на минимум 50% от субсидията за обучение с качеството до края на мандата през 2018 г., пише в решението.

В определени ВУЗ-ове ще се прекратява приемът на студенти при ниски резултати. Субсидията за университетите ще бъде диференцирана според  показатели за научните резултати. Ще бъде спирана субсидията за научна дейност на висшите училища със слаби резултати.

С друго свое решение правителството прие постановление  в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с което се определя редът за осигуряване за безвъзмездно ползване на учебници и учебни комплекти.

За безвъзмездно ползване се предоставят пособия по образователните направления за децата в задължителна предучилищна възраст, както и учебници или учебни комплекти по общообразователните учебни предмети за учениците от I до VII клас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още