IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готов е списъкът с приоритетните професионални направления

Университетите ще получават допълнителна субсидия за студентите по математика, информатика и комуникационна и компютърна техника

11:38 | 04.03.16 г.
Готов е списъкът с приоритетните професионални направления

Различните направления на педагогиката, физиката, химията, математиката, биологията, информатиката и компютърните науки, енергетиката, транспорта, архитектурата и строителството, различните инженерни науки, биотехнологиите, ветеринарната медицина, науките, свързани със селското стопанство и изкуствата – това се предвижда да бъдат приоритетните професионални направления за висшето образование.

Списъкът с приоритетните професионални направления е включен в предложението за ново постановление, с което да се регламентира редът за прием на студенти и докторанти в държавните висши учебни заведения. Проектопостановлението е публикувано за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg, като има отношение към приетите в края на миналата година промени в Закона за висшето образование

Предвижда се финансирането на висшите учебни заведения да се диференцира според качеството на образованието и реализацията на завършилите. Ще се диференцира и финансирането за научна дейност за висшите училища, като ще се спират субсидиите за направленията със слаби резултати.

„Политиката на държавата следва да бъда насочена към ограничаване разрастването на неефективните професионални направления и специалности и стимулиране на висше образование, което да отговори на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда. В същото време държавата е длъжна да защити определени професии, интересът на потребителите към които е ограничен, но са важни за икономическия и социалния живот на страната“, посочва се в мотивите на вносителите.

Максимално допустимият брой на приеманите за обучение студенти и докторанти по държавни висши училища и по професионални направления ще се определя като произведение от броя на приетите студенти и докторанти през последната учебна година по съответното професионално направление и коефициент за всяко професионално направление.

Коефициентът на всяко държавно висше училище за всяко професионално направление се предвижда да се определя в зависимост от получената оценка от програмната акредитация на професионалното направление, оценката за научната дейност и оценката за реализация на завършилите студенти и докторанти.

На държавните висши училища, приели за обучение студенти в професионални направления „Математика", „Информатика и компютърни науки" и „Комуникационна и компютърна техника" за учебната 2016-2017 г. над броя на приетите за обучение студенти през учебната 2015-2016 г., се предлага да се предоставят допълнителни средства за капиталови разходи в размер на 2 000 лв. за един студент, записано е в преходните и заключителни разпоредби на проектопостановлението.

За изпълнението на мярката ще са необходими 600 хил. лева, които ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на образованието и науката за 2016 г.

Университетите трябва да внесат заявките си за прием на студенти и докторанти до 10 април т.г. В същия срок се предвижда да бъде сформирана и комисията за изготвяне на оценката на потребностите на пазара на труда, на базата на чиято работа ще се определя и приемът за новата учебна година.

От текстовете става ясно, че държавните университети ще могат да приемат в професионалните направления „Математика“, „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“ толкова студенти, колкото е свободният им капацитет за съответното направление.

За новооткрити специалности приемът ще се определя от специална експертна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още