IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се представят българските ученици в PISA 2015

Развитието е съвсем слабо за последните 15 г. въпреки голямото харчене в образователната система, посочват от ИПИ

11:45 | 11.12.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази седмица излезе новото издание на международното изследване PISA, изготвяно от ОИСР. Изследването е проведено през 2015 г. сред 540 хиляди 15-годишни ученици в 72 държави, включително България. Учениците, участващи в изследването, трябва да се справят с редица задачи по природни науки, четене, математика и решаване на проблеми. Най-добре се представят учениците от Сингапур, а най-слабо – тези от Доминиканската Република.

България, за съжаление, отново не показва развитие и остава по-близо до дъното на класацията – 45 място от 72 изследвани страни. Всички резултати на страната са под средните за страните от ОИСР и от ЕС. През 2015 г. от България са участвали 6363 ученици от 180 училища.

Спрямо предишното издание от 2012 г. развитие на знанията на учениците се наблюдава по математика, докато резултатите по четене и природни науки остават стабилни. Повишаването на знанията по математика, обаче, въпреки ниската база дори не успяват да изпреварят тези по природни науки. Така, и през 2015 г. резултатите на българските ученици в трите изследвани области остават сравнително консистентни. 

Все още „зубрят”, без да са в състояние да решават различни задачи и ситуации. Изследването показва, че 40% от българските ученици са функционално неграмотни. Под 7% от учениците се представят много добре по поне един от предметите (при 15% в ОИСР и 39% в Сингапур), докато лошо представящите се по всичките предмети в България са 30% (при 13% в ОИСР и 5% в Сингапур).

Голяма част от тях не ходят редовно на училище. 45% от българските ученици са споделили, че са пропуснали поне един учебен ден за двете седмици преди провеждането на изследването. За сравнение, делът на тези ученици в страните от ОИСР е под 20%. Анализът показва, че колкото по-голям е делът на пропускащите училище, толкова по-лоши са резултатите.

Социално-икономическият статус е свързан правопропорционално с представянето на учениците и учениците от по-големите училища показват по-добри резултати. Резултатите показват, че над половината от българските ученици с проблемна семейна и социална среда са с по-лоши резултати. Това още веднъж показва, че бедността е неразривно свързана с недоброто образование и сама по себе си една образователна реформа не би била напълно успешна без да се работи интензивно и със семействата в лошо социално-икономическо състояние.

Нещо повече – развитието е съвсем слабо и спрямо резултатите от 2000 година въпреки ниската база и голямото харчене в образователната система. През 2015 г. спрямо 2009 г. – период, в който се наблюдава силен застой в резултатите на учениците -  публичните разходи за средно образование се повишиха със 164 млн. лв. или с 12%, материалната база беше подобрена, учителските заплати –повишени. В същото време статуквото в образованието се запази, което ясно показва как няма смисъл от наливане на пари в нереформирана система. Така очакваната реформа вече започна (основно на ниво стратегии, закони и намерения), дуалното образование прави плахи стъпки, новият Закон за училищното образование е приет, но да видим дали това ще доведе до някакви реални резултати в знанията на българските ученици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ЕВАЛА, мое да се разминаваме доста в мнения и гледни точки ама шапка долу точно ееее там, да тва дет питаш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 7 години
Ако приемем, че цялата вина е в рoмитe, излиза че българското образование е адекватно на нуждите на икономиката. Точно затова не ми харесва тази теория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Колко ли роми са намерили, които са способни поне да разберат въпросите от тестовете на PISA? За отговори да не говорим въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
national power
преди 7 години
ИПИ са смешници.като ги гледам типични УНСС всезнайковци и неграмотници.Я да си кажат на чия издръжка са.Крайно време е със закон да се забрани външното финансиране на подобни ***.Идва един толуп и се окичил с гръмкото название Институт по друсане на сливата и почва да бълва простотии от телевизора....Зад тов Институт съответния толуп с един лаптоп и финансиране от Козяк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още