IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арабските държави, бойкотиращи Катар, смекчават позициите си

Четирите страни вече не говорят за конкретни искания, които Катар трябва да изпълни, а за шест широки принципа на преговорите

10:57 | 19.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Високопоставени дипломати от четирите арабски страни, които прекъснаха отношенията си с Катар, сигнализираха във вторник, че са станали по-гъвкави към 13-те си искания към страната, както и към крайния срок, в който тя трябва да ги изпълни, съобщава New York Times.

Коментарите на дипломати от Великобритания, Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ явно сигнализират леко смекчаване на позицията им и желание да постигнат напредък в спора, започнал в началото на юни.

Засега не са планирани преки разговори. Дипломатическите усилия, предприети от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън с други страни, близки съюзници на САЩ, приключиха миналата седмица без успех.

На пресконференция, организирана от ОАЕ в мисията му в ООН, дипломатите заявиха, че искат и очакват да решат кризата по приятелски начин.

„Нашата цел е да достигнем дипломатическо решение“, каза постоянният представител на Саудитска Арабия в ООН Абдуллах бин Яхия Алмуалими, добавяйки, че се надява „те да се договорят“.

Алмуалими и колегите му дипломати заявиха, че четирите страни вече не говорят за специфични искания, които Катар трябва да изпълни, включително закриването на държавната катарска телевизия Al Jazeera, закриването на турска военна база, понижаване на отношенията с Иран и обявяване на организацията „Мюсюлмански братя“ и други групи, смятани за терористични, за незаконни.

Исканията бяха част от списък с общо 13 изисквания, предаден на Катар след началото на кризата. Страната имаше краен срок от 10 дни да изпълни исканията, но тя го пренебрегна и нещата продължиха както преди.

Сега дипломатите казват, че четирите страни са се обединили около шест широки принципа, изградени върху теми като борба с тероризма и екстремизма, отказ от финансиране и убежище на терористични групировки, спиране на подбуждането към омраза и жестокост и въздържане от намеса във вътрешните дела на други страни.

Саудитският посланик заяви още, че налагането на предишни срокове е „имало за цел да помогне на процеса да продължи наред“.

На въпрос дали са възможни компромиси, той заяви: „Разбира се, че можем да направим компромис – но не и компромис по шестте принципа“.

Постоянният представител на ОАЕ в ООН Лана Нусейбе каза, че независимо от това какво се случи сега, „никога няма да се върнем към статуквото – това трябва да бъде разбрано от катарците“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още