IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедствията са нанесли щети за 113 млрд. долара през 2014 г.

Застрахователите са покрили щети за 34 млрд. долара - с близо една четвърт по-малко от миналата година, изчисляват от Swiss Re

16:46 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Семейство е намерило подслон в близост до разрушени от тайфуна Хагупит къщи във Филипините в началото на декември. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Семейство е намерило подслон в близост до разрушени от тайфуна Хагупит къщи във Филипините в началото на декември. Снимка: Ройтерс

Природните и причинените от хора бедствия са причинили икономически загуби в размер на 113 млрд. долара в световен мащаб през 2014 г., сочат изчисления на презастрахователната компания Swiss Re, оповестени в сряда, съобщи AFP.

Това е с 16% по-малко от стойността за 2013 г. (135 млрд. долара) и е значително под средната годишна стойност от 188 млрд. долара за предходните 10 години.

Застрахователите са покрили щети за 34 млрд. долара, което е с 24 на сто по-малко от сумата през предходната 2013 година, отчитат още от компанията.

Около 11 хил. души са загубили живота си заради бедствията тази година спрямо над 27 хил. жертви година по-рано.

От общите икономически загуби, изчислени към края на ноември, основната част – 106 млрд. долара, са в резултат на природни бедствия. Бурите в САЩ в началото на годината са нанесли щети, покрити от застраховки, за 1,7 млрд. долара, докато по-късните бури от май са стрували още 2,9 млрд. долара.

Силните ветрове и проливните дъждове в Мексико заради урагана Одил са нанесли щети за 1,6 млрд. долара, а ветровете и градушките в части от Франция, Германия и Белгия през юни са стрували 2,7 млрд. долара.

От Swiss Re казват, че още е твърде рано да се изчислят загубите от сушите в Китай, които засегнаха селскостопанската реколта.

Все още няма данни и за икономическите щети от тайфуна Хагупит във Филипините по-рано този месец, но според ранни прогнози те се очаква да бъдат по-малки от нанесените от тайфуна Хаян през 2013 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още