IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е отказала въздушен коридор за руски самолети за Сирия

Хуманитарната помощ ще бъде доставена през иранското въздушно пространство, вместо по маршрута през Балканите

15:16 | 08.09.15 г. 114
България е отказала въздушен коридор за руски самолети за Сирия

България е отказала въздушен коридор за руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия, съобщава гръцкият вестник "Катимерини", цитиран от руската агенция ТАСС. Българското външно министерство е потвърдило информацията пред информационната агенция. 

Двата самолета в момента летят през иранското въздушно пространство, вместо по маршрута през Балканите.

Искането на Русия за въздушен коридор провокира съпротивата на САЩ, посочва още агенцията. Вашингтон чрез посолството си в Атина е поискал от гръцките власти да не дават разрешение за преминаването на руските самолети.

Според гръцкото издание отказът на България е улеснил значително Гърция, тъй като на практика София е поела отговорността за разглеждането на същото искане на Руската федерация.

Междувременно гръцките власти съобщават, че Москва е избрала друг маршрут за доставката на хуманитарната помощ за Сирия.

Агенцията припомня, че Москва поиска от Атина разрешение руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия и дипломатически персонал да летят през гръцкото въздушно пространство за периода 1 – 24 септември.

Заради това искане държавният секретар на САЩ Джон Кери коментира, че Русия може да нагнети още повече напрежението в близкоизточната страна. Москва на свой ред отговори, че не изпраща военна помощ на Дамаск.

Кремъл разполага със стратегическа военна база в Тартус в Сирия и не крие опасенията си от перспективата ключовият му съюзник в региона да отстъпи. Ако президентът Башар Асад падне, с него ще си отиде и руското влияние в региона, отбелязва АП.

Москва е загрижена и заради собствения си проблем с ислямистките бунтовници в Северен Кавказ. Стотици руски граждани вече са се присъединили към редиците на “Ислямска държава” в Сирия - екстремистката групировка, която идентифицира Русия като основен враг заради подкрепата за сирийското правителство.

Междувременно арабски медии съобщават, че Асад е активирал отново договора за приятелство между Дамаск и Москва от 80-те години на миналия век, като е предал авиобазата Латакия в контролирания от него средиземноморски анклав. Според публикации руски военни подобряват пистите и съоръженията в други бази в северната част на страната.

В края на миналата седмица руският президент Владимир Путин коментира пред журналисти, че Москва изпълнява задължения и споразумения, които датират от няколко години, и от известно време предоставя и военно оборудване на Сирия. Заради това изявление Джон Кери предупреди руския външен министър Сергей Лавров за евентуално руско участие в сирийски конфликт.

Същевременно Иран обяви готовност да обсъжда постигането на мир в Сирия с всяка страна, ако резултатът от преговорите е по-безопасна и стабилна Сирия с демократично бъдеще, заяви днес президентът Хасан Рохани, цитиран от АП.

"Ще седнем на всяка маса, и със страни от региона, и извън региона", заяви Рохани на съвместна пресконференция с австрийския президент Хайнц Фишер, който е на посещение в Иран, предава БТА.

Демокрацията обаче не е приоритет в момента в Сирия, където трябва преди всичко да се спре кръвопролитието, отбеляза иранският президент. "Милиони хора са разселени, стотици хиляди - убити. Интересува ни животът на сирийците и връщането на бежанците", посочи той.

Според него преди да се говори за опозиция и привърженици на режима на президента Башар Асад, "трябва първо да се спрат кръвопролитията, да се установи относителна сигурност в Сирия, за да могат бежанците да се завърнат". "Чак тогава може да се говори за бъдещето на Сирия, за демокрация и за избори", подчерта Рохани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

113
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Сигурен съм също така, че решението да не дадем коридор на руските самолети дори не ни е било съобщено от някоя особено високопоставена вашингтонска личност. Високопоставените вашингтонски личности се намесват само в случай, че може да възникне проблем с изпълнението на нарежданията. А нашият политически елит никога не създава проблеми на господарите си. Той винаги стриктно изпълнява указанията, още преди те да са били ясно формулирани. Ето защо и в този случай е било напълно достатъчно някой от най-дребните чиновници в Държавния департамент да звънне в София, за да се втурнат като бесни всичките ни велики държавници да изпълнят заръчаното от американските братя. "http://bnr.bg/post/100601400/petar-volgin-otnovo-lakeisko-prestaravane
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 0 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Шах за Митов и Плевнелиев. Обама ядосан, че не сме пуснали руските самолетиПрезидентът на САЩ нямал представа, че Държавният департамент наредил на София да действа по този начин"Ха ха ха ха ейсега ще има дърпане на уши като на онази пресконференция когато Бойко му дърпа ушите на нашия "юнак"! ха ха ха! Този път лично Обанго ще го зауши! ха ха ха ха...http://***.forumnews.bg/post/58743/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Казано е- прекален светец и Богу не е драг. Държавният ни глава от бързане да се представи като изпълнител на американските желания , без някой да му иска злепостави здраво вашингтонските началници( ББ)! Защо? Защото в САЩ не са толкова безмозъчни, както на Дондуков. Те са поискали от Гърция и ако Гърция не даде съгласие за прелитане , то разрешението на България е без стойност. И действително гърците изчакаха с отговора и натопиха едновременно и България и САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
не им, ама не ги мисли:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
http://afera.bg/ : ".....На български военен полигон при тест се самоубиват двама американски търговци на оръжие, оторизирани за тази дейност от един вид въоръжени сили на САЩ! НАТО няма нищо общо с това. Тези хора взимат като скраб руско годно за употреба оръжие от наши складове и го продават в Ислямска държава за много милиони. Вследствие на този инцидент министерство на икономиката, военното министерство и други органи на държавната власт съобщават официално, че нямат отношение към това какво се случва в складовете на военен резерв и съответно къде отива това оръжие, защото забележете това било сделка между частни фирми!!! Сериозна причина за безконтролност. Все едно, въоръжаваме ислямистите от ИДИЛ и за празен боен поглед ги храним с амфетамини!В същото време същата тази държавна власт обявява, че ако трябва да прелетят руски самолети към Сирия е възможно само след обиск на българско летище. Обиск заради съмнения, че превозват оръжие за война срещу Ислямска държава!!! "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Що за държава сме лелеее ужасен ужас! ха ха ха Няма такава държава! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Охх много се смях докато гочетох! Цитат е това : "Е, Жотевата Бетина /б.р какво да говорим за държава, на която външното министерство има говорител като Жотева Б./ сливи ли бра вчера следобед, когато разпространи безумното изявление на министерството, че било взело самостоятелно решение, заради обосновано съмнение нам си какво Предният ден прелетял руски самолет пък Перуката Ненчев не го прихванал.Ало, Перука Перушанов, нали щеше да взимаш сериозни мерки, които дори не искам да споменавам?! Айде, Перушанов, още не е късно, докато не са ти отнесли перчема спецназовците, които вероятно умират от смях с такъв измисленяк, наречен военен министър на България!Afera.bg"ха ха ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
http://afera.bg/цитат: " ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ НИ военен министър Ненчев, известен с присадената си коса и с тунинговия си нос, вчера земеделската се изрепчи на Путин, че ако руснаците все пак прелетят над българското небе, те щели да бъдат прихванати от българските изтребители и принудени да се приземят /б.р. Боже, не го застрелвайте тоя измисленяк перуков!/. Ако откажат, ще се вземат съответните мерки, които дори не искам да споменавам.Когато обаче една територия надупена, като България, има военен министър абсолютно годен за 4-ти километър ето какво става. Днес лъсна, че руски самолет ИЛ-62М, натоварен с хуманитарна помощ за Сирия, бил прелетял над България и кацнал в Дамаск. Самолетът излетял от Москва на 7 септември и вечерта вече е бил на сирийското летище. Полетът е SVO/UUEE LTK/OSLK, а регистрацията на самолета е RA-86496."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
Днес гледаш репортажа по повод 44-та на БСП . Да ти кажа кат гледам членската маса - не им остава много
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 8 години
съжалявам но това е невъзможно - БЗНС е с пъти по голяма партия от комунезите . Това кото са постигнали е само благодарение на мустачко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още