IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф: Ще свием неефективните публични разходи

Ограничаването на търсенето обаче не е най-добрата политика за излизане от кризата, посочи бразилският президент

10:52 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дилма Русеф: Ще свием неефективните публични разходи

Бразилия ще намали публичните разходи, които не стимулират вътрешното потребление или инвестициите, за да постигне фискалната цел за следващата година, заяви президентът Дилма Русеф.

"Ние ще направим корекция, но не мисля, че най-добрата политика за излизане от кризата е ограничаването на търсенето", изтъкна Русеф пред репортери след срещата на върха на Г20 в Бризбейн, Австралия. "Не мога да се съглася, че икономиката ще успее да се възстанови с каквито и да е ограничения", допълни тя, цитирана от Bloomberg.

Мерките ще помогнат за възстановяване на доверието на инвеститорите на фона на започването на новия мандат на Русеф на 1 януари, посочи министърът на финансите Гуидо Мантега след срещата на Г20. Бразилия се намира в риск от понижение на инвестиционния рейтинг, след като през септември Moody's понижи перспективите пред страната с оглед на по-бавния икономически растеж.

"Целта на съкращаването на разходите е отчитането на първичен бюджетен излишък, който изключва лихвените плащания, от 2 на сто от брутния вътрешен продукт през 2015 г.", заяви Мантега.

"Има промени, които трябва да се направят", каза той пред репортери. "Можем да ги направим през 2015 г., но с мисъл още от 2014 г., за да започнем следващата година с коригирана насока на икономиката в определена посока", допълни той.

През октомври Бразилия за първи път отчете първичен дефицит през първите девет месеца на годината в размер на 15,3 млрд. реала (5,9 млрд. долара). На 11 ноември правителството поиска от Конгреса разрешение за облекчаване целевия излишък за тази година на фона на по-бавния икономически растеж вследствие на ограничените приходи.

Последното проучване на икономистите на централната банка показа очакванията им за икономически растеж от 0,2% през 2014 г., което е спад от прогнозата от 4% на правителството, включена в проектирането на бюджета за тази година.

Дилма Русеф заяви, че няма планове за повишаване на т. нар. CIDE – допълнителният данък върху горивaта, въведен като мярка за повишаване на приходите. Държавната компания Petroleo Brasileiro SA този месец вече вдигна субсидираните цени на бензина с 3 на сто, а на дизела - с 5%.

Непосредствено след новината бразилският реал отчита леко понижение спрямо долара, поевтинявайки с 0,02 на сто до 2,6022 за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още