IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия изненадващо повиши основната лихва до 11,25%

Според централната банка това ще гарантира по-благоприятни изгледи за инфлацията през 2015 г. и 2016 г.

09:18 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия изненадващо повиши основната лихва до 11,25%

Централната банка на Бразилия повиши лихвените проценти в сряда, предава Ройтерс. Решението изненада инвеститорите и същевременно сигнализира, че преизбраният наскоро президент Дилма Русеф е готова да направи повече пазарно ориентирани промени по време на втория си мандат.

В неединодушен вот Бордът на централната банка реши да повиши основната лихвена ставка Selic с ​​25 базисни пункта до 11,25%. Всички предварително анкетирани от Ройтерс 43 икономисти не очакваха изменение на равнището.

Централната банка реагира мигновено непосредствено сред горещата и много оспорвана президентска надпревара, за да стабилизира инфлационните очаквания в момент, когато пазарите са разколебани за намеренията на Русеф.

Банката заяви, че балансът на рисковете за инфлацията е станал по-малко благоприятен след запазването на основната лихвена ставка в началото на септември при 11% въпреки рязкото поевтиняване на валутата.

"В светлината на това Бордът счита, че е уместно да се коригират монетарните условия, за да се гарантират по-благоприятни изгледи за инфлацията през 2015 г. и 2016 г.", посочи институцията в изявление.

Пет от осемте члена на Борда са гласували за повишение на Selic, докато останалите трима са подкрепили запазване на равнището му.

"Това определено е голяма крачка напред, за да се възстанови доверието в посоката на инфлацията. Много добре премерен ход", коментира Алберто Рамос, старши икономист в Goldman Sachs в Ню Йорк. "Това е пазарна среда. Дали това означава, че други пазарно ориентирани стъпки ще бъдат предприети, само времето ще покаже", отбеляза той.

В последните месеци инфлацията кръжи малко над официалния целеви таван от 6,5%. Минималната определена от институцията стойност пък е 2,5 на сто.

Непосредство след решението бразилският реал отчита минимално изменение спрямо зелените пари, поевтинявайки незначително с 0,01 на сто до 2,4614 за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още