IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в Бразилия навлязоха в мечи пазар след преизбирането на Русеф

Спадът на основния борсов измерител Bovespa надхвърли 20% от началото на септември

16:28 | 27.10.14 г.
Борсите в Бразилия навлязоха в мечи пазар след преизбирането на Русеф

Оправдавайки очакванията, фондовият пазар в Бразилия пое рязко надолу в първите минути на търговията в понеделник. Причината е победата на президентските избори на настоящия президент Дилма Русеф, с която тя си осигури нов 4-годишен мандат начело на най-голямата икономика в Южна Америка.

Основният борсов измерител в страната Bovespa спада с повече от 4% до 49 522,63 пункта в първите минути на търговия, което го прави най-лошото представящия се фондов пазар в света днес. Загубата практически изпраща индекса в мечи пазар, тъй като спадът му надхвърля 20 на сто от началото на септември.

Държавни предприятия, за които се смята, че са най-уязвимите след новината за новия мандат на Русеф, провокират мащабното отстъпление. Петролното дружество Petrobras губи 14 на сто от капитализацията си, удряйки 7-месечно дъно. Цената на акциите на Banco do Brasil пък е надолу с 12 на сто.

Сред другите големи губещи са контролираната от правителството електрическа компания Eletrobras, чиято капитализация е надолу с 11,6 на сто, и Itau, която изтрива 6,7 на сто.

Спадът на Bovespa се отразява и на движенията на валутния пазар. Бразилският реал поевтинява рязко спрямо зелените пари, отстъпвайки с 2,05 на сто до 2,5248 за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още