IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф бе преизбрана за президент на Бразилия

Настоящият държавен глава спечели 51,6% от гласовете спрямо 48,4% в подкрепа на претендента Аесио Невис

09:26 | 27.10.14 г.
<p>
	Русеф благодари на поддръжниците си в емоционална реч в столицата Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Русеф благодари на поддръжниците си в емоционална реч в столицата Бразилия. Снимка: Ройтерс

Настоящият президент на Бразилия Дилма Русеф очаквано бе преизбрана в неделя, след като успя да спечели доверието на повече от половината гласоподаватели в балотажа срещу центристкия опозиционен лидер Аесио Невис, предава Ройтерс.

В една от най-противоречивите кампании в Бразилия в последните години Русеф спечели 51,6% от гласовете спрямо 48,4 на сто, които гласуваха за Невис. Данните са при 99% от обработените протоколи.

Гласуването в най-голямата южноамериканска икономика премина тихо и спокойно, което свидетелства за стабилната демокрация в страната за разлика от ситуацияте в много от останалите страни на континента.

Основният проблем в страната обаче продължава да е икономиката, която е изправена пред дълбоки предизвикателства. По-рано Идели Салвати, един от най-популярните министри на Русеф, заяви, че правителството ще се стреми да води "процес на национално помирение в зависимост от това какъв е резултатът".

"Трябва да се успокоим и след това да се върнем на работа утре", каза тя пред репортери.

Резултатът означава още четири години власт за Работническата партия, която е начело на страната от 2003 г. Водената от Русеф формация на практика трансформира Бразилия, изкарвайки 40 млн. души от бездната на бедността, намалявайки безработицата до рекордно ниски нива и правейки множество усилия в посока намаляване на неравенството, което остава един от най-големите проблеми на страната.

Позитивните сигнали от страната обаче рязко намаляха в последните месеци. Икономиката се забави драстично, а непредсказуемите често политики на Русеф направиха десетилетието на силен ръст все по-далечен спомен.

Във фокуса на общественото внимание попаднаха и многобройните скандали за корупция, високата инфлация и чувството на неудовлетвореност сред най-бедните обществени прослойки, което накара много хора да обмислят кандидатурата на пробизнес ориентирания Невис.

Инвеститорите като цяло не харесват силната намеса на властта в редица сектори на икономиката. Сигнал за това дойде и през миналата седмица, когато новината, че Русеф вероятно ще спечели още един мандат начело на Бразилия срина финансовите пазари. Очаква се и в понеделник търговията в южноамериканската страна да остане под силен натиск за разпродажби, които от своя страна да се пренесат и в част от останалите борси в региона.

Чрез повторното избиране на Русеф оценяваната на около 2 трлн. долара бразилска икономика ще остане междинна точка на континента. От едната страна стоят бързо развиващите се свободни пазарни икономики, като Чили и Колумбия, докато на другият полюс са силно централизираните национални стопанства, като Венецуела и Аржентина.

В края на август икономиката на Бразилия изпадна в рецесия за първи път от повече от 5 години вследствие на отслабването на инвестициите. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,6 на сто в периода април-юни спрямо предходните три месеца след ревизираното отстъпление от 0,2 на сто през първото тримесечие.

Дилма Русеф се опита да съживи растежа с намаляване на данъците и отпускането на милиарди за социални разходи. Въпреки това предходните две тримесечия се оказаха първите на спад от началото на 2009 г., когато силно влияние оказваха все още тежките последици от световната финансова криза през 2008 г.

Инвестициите спаднаха с 5,3% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, което представлява по-голямата част от свиването на БВП. Разходите на домакинствата пък нараснаха с 0,3 на сто, разширявайки се до голяма степен вследствие на политическото решение за увеличение на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още