IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилските пазари реагират негативно на очакваното преизбиране на Дилма Русеф

Реалът днес поевтиня до 6-годишно дъно, а борсовият индекс Bovespa се срива с над 5% в седмицата преди президентските избори

17:07 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилските пазари реагират негативно на очакваното преизбиране на Дилма Русеф

Бразилските пазари оцениха негативно перспективата за втори мандат на президента Дилма Русеф, като експерти са на мнение, че разпродажбите може да продължат още.

По време на търговията в сряда бразилският реал спадна до 6-годишно дъно спрямо щатския долар, докато основният индекс Bovespa се срива с над 5 на сто от понеделник насам.

Графика: XE

"Няма да е изненадващо да видим по-голяма пазарна слабост с приближаването на гласуването в неделя. Русеф трябва да възстанови доверието си и да докаже, че е готова да направи необходимите реформи, за да подкрепи икономическия растеж", заяви Вишну Варатан, старши икономист в Mizuho Bank.

"Тя е наясно със загубата на доверие и сравненията с бившия лидер Лула да Силва, който не се нравеше на пазара", каза още той пред CNBC.

Две представени по-рано тази седмица обществени допитвания показаха, че Русеф ще победи кандидата на Бразилската социалистическа партия Марина Силва в изборите в неделя.

Дилма Русеф събра 39 на сто от подкрепата в допитването на Института за общественото мнение и статистика и 40 на сто в анкетата на Datafolha, докато Силва имаше по 25% и в двете анкети.

Ако някои от кандидатите не получи категорично мнозинство над 50 на сто, ще бъде проведен балотаж на 26 октомври.

В симулативното гласуване на балотаж, проведено от Института за общественото мнение и статистика, Русеф победи Силва с 62% на 38 на сто, докато анкетата Datafolha показа резултат от 59% на 41 на сто за действащия държавен глава.

Инвеститорите са разочаровани от Русеф и нейната лява работническа партия поради неспособността ѝ да поддържа възходяща икономическа експанзия, смятат експерти. Най-голямата икономика в Южна Америка се сви с 0,6% в периода април-юни, отчитайки втори пореден тримесечен спад.

"Русеф е известна също така и с нейната контрапродуктивна интервенционистка политика", каза Варатан.

Основните опасения са насочени към нейната склонност да дава предимство на еднократните стимулиращи мерки вместо на структурните реформи. Сред най-забележимо пострадалите от действията на властта бе производителят на петрол Petrobras.

Силва бе избрана за кандидат-президент на Бразилската социалистическа партия през август след смъртта на лидера на партията Едуардо Кампош. Тя е известна с пазарно ориентираните политики, в това число постижими цели за инфлацията, независимост на централната банка, както и плаващ валутен курс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още