IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дилма Русеф и Аесио Невис на балотаж на президентските избори в Бразилия

Пазарът ще бъде развълнуван от тази промяна в изборния сценарий, заяви eксперт

09:55 | 06.10.14 г.
Дилма Русеф и Аесио Невис на балотаж на президентските избори в Бразилия

Бразилските пазари се насочват към подем в понеделник, след като пробизнес настроеният опозиционен кандидат Аесио Невис изненада социолозите със силно представяне в първия тур на президентските избори в страната.

При преброени 99,99 на сто от гласовете късно в неделя настоящият държавен глава Дилма Русеф печели 41,59 на сто срещу 33,55 на сто за Невис и 21,32 на сто за природозащитничката Марина Силва.

Очакванията в предварителните анкети бяха преднината на Русеф да бъде далеч по-голяма. Резултатите от първия тур вероятно ще насърчат инвеститорите, които продължават да гледат с недоверие на управлението на Дилма Русеф поради забавените реформи на ключови сектори в страната.

"Пазарът ще бъде развълнуван от тази промяна в изборния сценарий", заявява пред Financial Times Андре Гилерме Перейра Перфейто от брокерското дружество Gradual Investimentos в Сао Пауло. Въпреки това той добавя, че все още разглежда Русеф като фаворит.

Тазгодишните избори са едни от най-непредсказуемите в най-голямата икономика в Южна Америка, в която изборният процес традиционно е доминиран от лявоцентристките и центристките формирования PT и PSDB.

През август Силва заплаши да преобърне този двуполюсен модел след смъртта на лидера на партията ѝ Едуардо Кампос, който изгуби живота си в самолетна катастрофа. Тя се надяваше да привлече вота на уморените от статуквото и разочарованите от лошите обществени услуги и корупцията бразилци. Преднината ѝ се покачи малко и вследствие на загубата на Световното първенство по футбол, домакин на което бе именно Бразилия.

След оповестяването на резултатите Дилма Русеф увери, че "борбата продължава и ще бъде победоносна" на втория тур на 26 октомври.

"Борбата продължава, една борба, която ще бъде победоносна, защото това е борбата на бразилския народ. Тази борба е борбата на строителите на бъдещето, които няма да позволят никога Бразилия да се върне назад", заяви Русеф в столицата Бразилия пред хиляди свои привърженици. Тя благодари на "бразилския народ, който ме почете със своето доверие и ми даде победата на първия тур".

"Настъпи часът за обединяване на силите. Моята кандидатура не е тази на политическа партия, а тази на съюзи в служба на всички бразилци, които са способни да се възмутят", заяви Невис пред ликуващите си привърженици в своята крепост в Бело Оризонте, столица на щата Минас Жераис.

Анализаторите не са сигурни в оценките си как ще бъдат разпределени гласовете на поддръжниците на Силва на балотажа след 20 дни.

Някои вярват в силата на протестния вот против Русеф, който автоматично ще прелее в доверие в Невис. Други обаче считат, че избирателнат активност ще спадне чувствително на баложата и дистанцията между първите двама кандидати ще се запази.

"Трябва да видим колко от гласовете на Марина ще отида при него (Аесио Невис – бел. ред.)", казва Жоао Аугусто де Кастро Невеш, анализатор от Eurasia Group. "Аз съм скептичен", добави той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още