IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия изпадна в рецесия за първи път от 5 години

Брутният вътрешен продукт на южноамериканската страна се сви с 0,6% в периода април-юни на тримесечна база

21:46 | 29.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия изпадна в рецесия за първи път от 5 години

Икономиката на Бразилия изпадна в рецесия за първи път от повече от 5 години вследствие на отслабването на инвестициите и по-ниското доверие преди президентските избори през октомври.

Бразилският брутен вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,6 на сто в периода април-юни спрямо предходните три месеца след ревизираното отстъпление от 0,2 на сто през първото тримесечие. Свиването през второто тримесечие на годината надхвърли средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 42-ма експерти, които очакваха спад от 0,4%.

Президентът Дилма Русеф се опита да съживи растежа с намаляване на данъците и отпускането на милиарди за социални разходи. Въпреки това предходните две тримесечия се оказа първите на спад от началото на 2009 г., когато в сила все още бяха тежки последици от световната финансова криза през 2008 г.

"Това е последното нещо, което Дилма би искала. Днешните данни са най-лошият резултат за нея", каза Нийл Шиъринг, главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics Ltd. "Това несъмнено ще окаже натиск върху централната банка да разхлаби политиката, за да подкрепи растежа", добави той.

Инвестициите спаднаха с 5,3% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, което представлява по-голямата част от свиването на БВП. Разходите на домакинствата пък нараснаха с 0,3 на сто, разширявайки се до голяма степен вследствие на политическото решение за увеличение на заплатите.

"Ценовият контрол, валутните интервенции и регулаторните промени в енергетиката и други индустрии отдръпнаха инвеститорите настрани", заяви Мауро Рошлен, професор по икономика в Getulio Vargas Foundation – бразилско бизнес училище и изследователски институт.

"Агресивната правителствена намеса в икономиката създаде много лоша бизнес среда", каза той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още