IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия инжектира 20 млрд. долара в банковия си сектор

Централната банка на най-голямата икономика в Латинска Америка въвежда серия от мерки, включително и по-ниски задължителни резерви за търговските банки

14:43 | 26.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия инжектира 20 млрд. долара в банковия си сектор

Бразилия инжектира повече от 20 млрд. долара в своята банкова система, предава Financial Times. Това се случва на фона на опитите най-голямата икономика в Латинска Америка да излезе от хватката на стагфлацията в навечерието на президентските избори през октомври.

Освен това икономистите предупреждават, че Бразилия може приключи годината с инфлация над горната целева граница за пръв път от десетилeтие. Очакванията са, че през 2014 г. икономическият растеж на страната ще бъде по-малък от 1%. От данните за брутния вътрешен продукт, които ще бъдат публикувани през август, ще разберем дали всъщност икономиката няма да изпадне в рецесия.

На фона на ограничените възможности да измени лихвените проценти в петък Централната банка на Бразилия оповести серия от мерки. Финансовата институция понижава банковите задължителни резерви и променя начина, по който се изчисляват някои кредити. Освен това централната банка инжектира 45 млрд. реала (20,2 млрд. долара) в икономиката.

След промените банките ще могат да използват не повече от половината от своите задължителни резерви, поддържани по срочните депозити, за да стимулират кредитните си операции или да закупуват кредитни портфейли от финансови институции, отговарящи на определени условия.

Също така централната банка почти утрои броя на тези институции до 134 от първоначалните 58. Отделно централните банкери променят минималните капиталови изисквания за търговските кредитни операции с цел „подобряване на разпределението на ликвидността в икономиката“.

След като през 2010 г. впечатли инвеститорите с растеж от 7,5% - най-високото ниво за близо две десетилетия, оттогава Бразилия не успява да задмине развиващите се страни. Прогнозите са, че през тази година бразилската икономика ще нарасне само с 0,97%.

Въпреки че бразилците продължават да се радват на по-високите работни заплати и рекордно ниската безработица, последните макро данни издават, че пазарът на труда започва да се приспособява към мрачната икономическа перспектива пред страната. Този факт застрашава преизбирането на Дилма Русеф на президентските избори през октомври, отбелязва изданието.

Банките в Бразилия приветстват новите правила. В едно от своите редки изказвания главният изпълнителен директор на най-голямата частна банка в страната Itaú-Unibanco Роберто Стубал казва, че правилата „ще създадат условията, които да стимулират кредитната активност в някои сектори на финансовия пазар, където ликвидността е по-недостъпна“.

Въпреки това икономистите не са особено впечатлени. „Проблемът на Бразилия не е финансирането или кредитното предлагане, а е слабото търсене на кредит заради липса на доверие сред бизнеса“, коментира икономистът в Nomura Тони Влопон.

Икономистът в Goldman Sachs Алберто Рамос също предупреждава, че мерките ще застрашат паричната политика на централната банка и „продължаващия стремеж за понижаване на инфлацията в неуловимата цел от 4,5 на сто“.

Миналата седмица Централната банка на Бразилия не измени основния лихвен процент. Той остана на ниво от 11 на сто за втори пореден месец, въпреки че инфлацията в момента е 6,51% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още