IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия с нова ликвидна инжекция за банковата система

Според анализатори обаче кредитирането е слабо не заради липсата на ликвидност, а поради несигурността преди президентските избори

10:59 | 21.08.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Бразилия с нова ликвидна инжекция за банковата система

Бразилия осъществи втората си многомилиардна инжекция в банковата си система за по-малко от месец, след като правителството се опитва да даде тласък на икономиката в навечерието на оспорваните президентски избори, съобщава Financial Times.

Вчера централната банка на страната облекчи минималните задължителни резерви на банките, освобождавайки около 10 милиарда реала (4,5 млрд. долара) за отпускане на нови заеми. Само преди три седмици тя инжектира 45 милиарда реала (20,3 млрд. долара) в икономиката чрез облекчаване на задължителните правила за депозитите и промяна  изчисляването на риска при някои заеми.

"Надяваме се, че мерките ще подобрят достъпа на малките фирми до кредити и ще укрепят външната търговия", заявиха от централната банка. 

По-късно вчера финансовото министерство на Бразилия обяви пускането на нова освободена от данъци облигация, която да стимулира пазара на ипотечни кредити.

Администрацията на президента Дилма Русеф се бори да даде тласък на растежа на фона на висока инфлация, която леко спадна този месец, но на ниво от 6,5% годишно все още остава над целта от 4,5%.

Следваща седмица данните за растежа могат да покажат, че страната е навлязла в техническа рецесия през първата половина на тази година, потенциално нанасяйки тежък удар на г-жа Русеф, която се бори за втори мандат на президентските избори през октомври.

Финансовият министър Гуидо Мантега отдаде икономическото забавяне отчасти на решението на страната да бъде домакин на Световното първенство по футбол тази година, което замрази бизнес активността в продължение на месец.

Дилма Русеф остава най-популярният избор според проучвания на общественото мнение, но смъртта на кандидата за президент Едуардо Кампос миналата седмица при катастрофа прави изборите много по-оспорвани. Марина Силва, която прие номинацията на Бразилската социалистическа партия след смъртта на Силва, се радва на широка подкрепа, след като бе кандидат на Зелената партия през 2010 година.

Анализаторите се съмняват, че мерки на централната банка от последните няколко седмици ще имат голям ефект. Според тях има достатъчно ликвидност в системата, но банките не са склонни да отпускат заеми, а предприятията не са склонни да поемат нов дълг, защото има огромна несигурност за бъдещето на страната.

"Никой не знае кой ще бъде президент, така че ако сте бизнесмен защо просто да не изчакате до ноември", коментира Тони Волпон, икономист в Nomura.

Макар инвеститорите да реагират положително на нарастващите шансове за победа на опозицията, не е ясно как някой от кандидатите ще бъде в състояние да реши икономическите проблеми на Бразилия като нисък растеж, устойчива инфлация и голям дефицит по текущата сметка, посочва Волпон.

Непоколебимата защита за околната среда и местните общности на г-жа Силва прави много хора нервни в секторите на земеделието и петролната индустрия.

В официалните предизборни кампании, които започнаха във вторник, управляващата партия се опита да спечели избирателите, като подчерта човешката страна на г-жа Русеф. Тя обича да готви и да се грижи за своята резиденция „като всяка домакиня“, казва видеото на кампанията.

Луис Инасио Лула да Силва, популярният бивш президент и неин наставник, също се появява във видеото, призовавайки бразилците да "гласуват без страх", твърдейки, че втори мандат на г-жа Русеф ще бъде по-добър от първия, както е било и със самия него.

Аецио Невес от центристката партия PSDB хвали напредъка, постигнат първоначално от PT, но атакува г-жа Русеф заради неспособността й да се справи с проблемите в здравеопазването, сигурността, транспорта и образованието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
всичкия този извод ми дойде след това изречение:--- На практика обаче паричната маса в България не се променила--- искам и други тълкования, защото признавам не съм вещ в темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Сетих се за още една вртътка. Банкта обменя 2 хартиени лева в 2х1 железни (които нямат сериен номер) и след това ги прибира в трезора и ги води като 2х1 електронни. Обаче това значи, че трябва за всеки ел. лев да има поне 1 железен чисто за да излезе бройката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
И сега когато електронните стават хартиени, се налага да се печата? Т.е. унищожават ли се хартиените банкоти когато стойността им се прехвърли в компа като цифричка? 2 хартиени лева - най-малката по стойност банкнота има сериен номер. 2 електронни лева имат ли сериен номер? След като 2 ел. лева станат хартиени със същия номер ли са? Ако "случайно" пропуснем да унищожим (ако предположим че се унищожават) хартиените след като станат електронни... имаме ли невалодна за използване банкнота? И ако да, как може да е разбере дали "случайно" няма такива в обръщение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Новина, която Инвестор не знам защо не коментира:Защо БНБ печата пари (дарикфинанс):Поръчката за напечатване на 60 млн. нови банкноти от БНБ няма за цел запълване на дупки в бюджета или банковата система на страната. ----по закон централната банка може да поръча нова емисия банкноти само в три случая: заради замяна на повредени банкноти, заради намаляване на електронните пари, като депозитите и заради увеличаване на стратегическия резерв на БНБ.В случая, тъй като БНБ е извадила средства от резерва си, за да покрие изтеглените от банките депозити и за да задоволи по-голямото търсене, заради летния туристически сезон, сега тя запълва отново резерва си от банкноти. На практика обаче паричната маса в България не се променила, просто електронните пари в банките са се превърнали в хартиени, които хората държат в себе си или в трезори. ---а аз да попитам - как така някакви пари са станали електронни и хартиения носител е изчезнал? И сега когато електронните стават хартиени,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още