IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия понижи прогнозата за растежа през 2014 г. от 2,5% на 1,8%

Правителството завиши предвижданията си за инфлацията през тази година от 5,6% до 6,2%

10:48 | 23.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия понижи прогнозата за растежа през 2014 г. от 2,5% на 1,8%

Правителството на Бразилия оряза прогнозата си за икономическия растеж на южноамериканската страна за тази година. Основната причина – все още бавното икономическо възстановяване, пише МarketWatch.

През 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 1,8% спрямо първоначалната правителствена прогноза за ръст от 2,5 на сто. Освен това управляващите повишават очакванията си за годишната инфлация от 5,6% до 6,2%.

Оценката за бюджетните приходи (след приспадането на трансферите към областите и общините) се покачва със 714,5 млн. реала (332,7 млн. долара) до 1,095 трлн. реала (510 млрд. долара).

Мнозина икономисти приемат правителствената прогноза за икономическия растеж като оптимистична. За сравнение – анализаторите предричат ръст от около 1% през 2014 г.

Индикаторите, публикувани по-рано през годината, сигнализират за забавяне на растежа, като редица експерти очакват, че Бразилия ще изпадне в рецесия по някое време през годината.

Новините идват в лош за президента Дилма Русеф момент. Предстоят президентски избори през октомври, а тя постепенно губи подкрепа. На фона на инфлацията в размер на 6,5%, която е над горната граница на целта на централната банка, и на отслабващия растеж, опасенията, че Бразилия ще навлезе в период на стагфлация (нисък темп на икономически растеж, покачване на инфлацията и безработицата – бел. ред.) се увеличават.

Правителството не измени годишната си прогноза за обменния курс при 2,29 реала за един долар.

В продължение на повече от година Централната банка на Бразилия сключва валутни суапове с цел да предпази реала от обезценяване спрямо долара и покачване на инфлационния натиск. Инфлационната цел на Централната банка на Бразилия е 4,5%, но финансовата институция допуска изменение от плюс/минус 2% от това ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още