IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболната еуфория прикрива икономическите проблеми на Бразилия

Турнирът се оказва радостно убежище за бразилците, които доскоро показваха публично недоволството си от икономическата ситуация

13:49 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Провал на Световното обаче бързо ще върне на повърхността недоволството от икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Провал на Световното обаче бързо ще върне на повърхността недоволството от икономиката. Снимка: Ройтерс

Заради победата на Бразилия над Камерун в понеделник веселата атмосфера около Световното първенство по футбол ще продължи да властва в латиноамериканската страна още известно време. Но бразилците може би се нуждаят от възможно най-силното отвличане на вниманието. Повечето футболни фенове не са забелязали, че водещите икономисти занижиха във всяка от последните четири седмици прогнозите си за растеж на страната. В същото време се очаква и през следващата година инфлацията да остане болезнено висока, пише в свой анализ Wall Street Journal.

„Тази комбинация от нисък икономически растеж и висока инфлация е кошмар за всеки политик", твърдят икономистите на Banco Santander в свое проучване от тази седмица. А Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs, заяви през миналата седмица, че „бразилската икономика очевидно се движи към сценарий на стагфлация".

Бразилският триумф с 4 на 1 над Камерун осигури на отбора билети за осминафиналите. До спечелването на титлата има само четири победи. Домакинът все още е смятан за фаворит сред букмейкърите, като коефициентът вече е 3:1.

„Ние не получаваме толкова залози за Бразилия, колкото очаквахме първоначално“, казва Алекс Донахю, говорител на базирания в Лондон букмейкър Ladbrokes. Ранното отпадане на Англия и на вече бившия шампион Испания е спомогнало за повишаване на коефициентите за останалите отбори, които вече са се класирали.

Шансовете на Коста Рика например са скочили благодарение на победите срещу Уругвай и Италия от 4 000:1 на 66:1, казва Донахю. 

Турнирът се оказва радостно убежище за бразилците, които доскоро показваха публично недоволството си от икономическата ситуация и общата насока за развитие на страната им. В редица проучвания на общественото мнение мнозинството от тях заявяваше, че домакинството на Бразилия на Световното първенство по футбол е лоша идея. Но както много пъти преди това се е случвало и в други страни, подкрепата за своя футболен отбор отвлича вниманието на нацията от отровната политическа среда и замиращата икономика.

Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още