IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Футболната еуфория прикрива икономическите проблеми на Бразилия

Турнирът се оказва радостно убежище за бразилците, които доскоро показваха публично недоволството си от икономическата ситуация

13:49 | 24.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Провал на Световното обаче бързо ще върне на повърхността недоволството от икономиката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Провал на Световното обаче бързо ще върне на повърхността недоволството от икономиката. Снимка: Ройтерс

Едно отпадане от първото световно първенство в собствената им страна от 64 години насам, вероятно може да доведе до истински шок за бразилците. Според проучване на Центъра за изследване Pew по-рано от този месец, 61 процента от тях са на мнение, че организирането на Световното първенство ще натовари значително страната, тъй като за обществените услуги ще има по-малко пари.

„Ако Бразилия спечели, голяма част от предварителните прогнози - за високите разходи за стадиони и други неща, ще бъдат забравени", счита Ериадло Росарио, 52-годишен собственик на малък бизнес. „Ако загубят, всичко ще бъде много по-различно". 

Бразилската икономика ще нарасне през тази година с едва 1,16% според седмичната консенсусна прогноза сред 100 икономисти. Те предвиждат инфлацията в края на годината да бъде в размер на 6,46%.

Експерти твърдят, че една евентуална политика на строги икономии би била най-добрият начин да се вкара инфлацията под контрол. Тя обаче би забавила растежа. А в година на избори, която и досега е доминирана от стачки и искания за по-високи заплати в публичния сектор, шансовете за контролиране на инфлацията стават още по-малки.

Президентът Дилма Русеф вече обяви през май, че правителството ще увеличи разходите за социалната програма "Bolsa Familia" с 10 на сто, докато финансовият министър Гуидо Мантега увеличи през миналата седмица някои данъчни облекчения за фирмите.

Педро Барбоса, партньор в базирания в Рио де Жанейро хедж фонд STK Capital, описва тези мерки така: „Все едно карате кола нагоре по хълма, а след това изведнъж минавате на четвърта предавка“. 

„Икономическият модел на правителството се провали и остави след себе си опасна смесица от висока инфлация, нисък растеж и високи правителствени разходи", казва Барбоса. „Днешният мач в столицата Бразилия беше хубаво, голямо шоу. Но това беше почти като сън". 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още