IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисунката, която показва бразилската действителност

Това е цялостна критика на бразилското общество, споделя авторът

11:16 | 25.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Остават броени седмици до началото на Световното първенство по футбол в Бразилия и местните жители използват огромния интерес към събитието, за да привлекат вниманието към тежките проблеми на страната, един от които е ширещата се бедност.

На 10 май бразилският художник Пауло Ито нарисува това изображение на вратите на училище в квартала на Сао Пауло Помпея. За по-малко от седмица рисунката се превърна в международна сензация, привличайки огромно внимание във Facebook, пише Slate.com.

Портретът на плачещо гладно дете, което няма какво да яде освен футболна топка, е толкова прост и същевременно въздействащ, че няма нужда да знаете много за Бразилия, за да го разберете. Посланието е, че въпреки големите печалби през последното десетилетие бедността все още е широкоразпространена, Световното коства на държавата милиарди долари, които биха могли да бъдат похарчени за друго.

„Хората имат това чувство и тази рисунка го засилва още повече“, каза Ито в интервю. „Истината е, че има много неправилни неща в Бразилия и е трудно да се прецени откъде да се започне. Не искам да кажа, че никой не прави нищо против бедността чрез тази творба, но трябва да покажем на света, а и на себе си, че ситуацията все още не е добра“, добави той.

Бразилският президент Дилма Русеф обяви по-рано през месеца, че социалните плащания ще бъдат увеличени преди Световното първенство и изборите през октомври. Миналата година, когато милиони излязоха на улиците да протестират срещу вдигане на цените на обществения транспорт и други системни проблеми в страната като неработеща здравна система, правителството реагира бързо и се отказа от вдигането на цените, привлече лекари от Куба и отдели средства от приходи от петрол за образование.

Тези мерки обаче бяха половинчати и имаха за цел да укротят протестите, пише в книгата си „Futebol Nation: The Story of Brazil Through Soccer” Дейвид Голдблат. „Не беше много, но беше достатъчно да прекрати устрема на протеста“, пише той.

Ито споделя тази теза, обрисувайки ситуацията с два бразилски афоризма: tapar o sol com a peneira и leis para inglês ver. Първият означава „да закриеш слънцето със сито“, а другият се превежда като „за забавление на англичаните“.

Все пак обаче той не е съгласен творчеството му да се използва за нападки срещу президента Русеф. Той определя рисунката като цялостна критика към бразилското общество и смята, че Русеф е направила някои неща в полза на бедните.

Първоначално Ито е възнамерявал да нарисува портрета пред 70-хилядния Itaquerao Stadium, където ще бъде открито 20-ото Световно първенство по футбол, но променя решението си, тъй като смята, че районът в който се намира училището е по-подходящ заради това, че до голяма степен там живеят хора от средната класа. „Не исках да рисувам подобно нещо в някой беден квартал. Там хората изживяват това, което бих нарисувал“, споделя Ито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Тук му викаме "На гол тумбак, чифте пищови".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още