IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва да отидеш на Световното по футбол?

Ако искате да подкрепяте любимия си отбор по време на целия турнир, ще са ви необходими поне 30 хил. долара

16:24 | 18.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко струва да отидеш на Световното по футбол?

Да отидете да гледате един или два мача от Световното първенство по футбол в Бразилия през юни и юли ще ви струва около 3 хил. долара, а ако искате да подкрепяте любимия си отбор през целия турнир – то тогава си пригответе поне 30 хил., изчислява CNN. В сумите са включени полети, настаняване, билети за мачове и джобни пари.

За решилите да присъстват на 20-ия Мондиал в последния момент нискотарифните полети от големите американски градове за Рио варират между 1,2 и 4,2 хил. долара, но много от тях включват множество прекачвания и отнемат над 24 часа, докато цените се покачват с всеки изминал момент. Те са се увеличи с почти 40% спрямо същия времеви период през миналата година, изчислява туристическият  уеб сайт Hopper.com.

След като вече стигнете, намирането на хотел е следващото предизвикателство. Туристическите агенции предупреждават, че всичко в Рио е запълнено догоре и че шансът да се намери нещо в други градове е по-голям.

Нормална стая в хотел в Рио ще струва между 200 и 500 долара на вечер по време на Световното, смята работещият в Сао Пауло туристически консултант Майкъл Файн. За сравнение една нощувка в хотелите в по-големите бразилски градове струва средно около 130 долара. Тези, които искат малко повече лукс, могат да очакват цени около 500 долара на вечер.

Ед Лин, на 26 години, е един от малкото късметлии, успели да си осигурят евтин престой в Рио. Той заедно с петима свои приятели има резервиран апартамент до плажа Копакабана за около 75 долара на човек на вечер. Работата е там, че те са направили резервацията си през октомври 2013 г.

„Ако резервирате предварително, може да ви излезе евтино. Но ако искате да го направите сега, нямате шанс“, казва той.

Купуването на билети за мачовете също ще се отрази върху бюджета ви.

Най-евтините билети за посетители извън Бразилия струват 90 долара, според официалния сайт на FIFA, като може би са останали някакви бройки за мачовете от началната фаза на турнира.

Билет за финала за първите редове би струвал 1000 долара, но те отдавна са разпродадени. Дори тези с така наречения hospitality package за полуфиналите и финала бяха разпродадени още преди година, въпреки цените от 10,6 хил. долара, казва туристическият агент Анбрит Стенгел.

Привържениците трябва да са подготвени и за допълнителните разходи по транспорта до и от мачовете, бил той с такси до стадиона или със самолет до града домакин. Да гледате първите три мача на Япония например ще ви струва грубо 800 долара, изчислява Hopper.com.

„Хората трябва да отидат с отворен бюджет. Ако искате да пестите, не е това мястото“, призовава Стенгел.

Храната и купоните едва ли ще натоварят бюджета ви кой знае колко. Уличните празненства предлагат евтин вариант за забавление.

„Има голямо разнообразие от социални дейности за хора с всякакъв бюджет. Можете да се храните евтино и в същото време качествено“, казва Файн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още