IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба е изправена пред недостиг на ликвидност и срив на енергоподаването

Кубински компании вече намаляват работните часове и ограничават използването на климатици и автомобили

21:04 | 07.07.16 г. 5
Куба е изправена пред недостиг на ликвидност и срив на енергоподаването

Куба е изправена пред недостиг на ликвидност и трябва да въведе режим на тока в опит да избегне срив в електроподаването и да запази основни услуги, заяви във вторник министърът на икономиката Марино Мурильо Хорхе пред държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Кубински компании вече намаляват работните часове и ограничават използването на климатици и автомобили, за да пестят енергия, казват работници, опасяващи се от влошаване на ситуацията.

Куба вече има опит с режим на тока, особено през 90-те години на 20-ти век след колапса на Съветския съюз, когато комунистическото правителство на страната се бореше за оцеляване под тежкото американско ембарго.

Сегашните ограничения може и да не са толкова сурови, но идват в период, когато кубинците имат големи очаквания заради реформите и намаляването на напрежението с Вашингтон.

"Жизненоважно е да намалим разходите възможно най-много", е заявил Мурильо, цитиран от вестника на Комунистическата партия "Гранма", на заседание на икономическата комисия на парламента, до което не са били допуснати журналисти.

Мерките за икономии се въвеждат в период, когато ниските цени на суровините на световния пазар нанасят удар на кубинския износ на никел, преработени петролни продукти и захар.

Предполага се, че са пострадали и приходите от предоставяне на професионални услуги на страни, добиващи петрол като Венецуела и Ангола, макар да липсват статистически данни.

Куба изостава с плащанията за вноса през последните месеци, посочват дипломати и чуждестранни бизнесмени.

Мурильо е заявил, че сега има съмнение дали ще може да бъде постигната прогнозата му за икономически растеж от 2% тази година.

"Най-важното сега ще бъде да избегнем последици за потреблението на електричество на гражданите и като цяло за основни услуги за населението", е казал министърът.

Ръководител на съвместно предприятие, който е пожелал анонимност, посочи пред Ройтерс миналата седмица, че е видял правителствени документи, нареждащи на повечето държавни компании и предприятия да свият потреблението на електричество и горива с 50%.

Кубински работници посочват, че са били информирани за икономиите.

"Свикаха събрание и заявиха, че летните ни часове се намаляват, както и използването на патрулните ни коли", казва служител на държавната охранителна фирма SEPSA, пожелал анонимност.

"Аора", седмичното издание на Комунистическата партия в източната провинция Олгин, съобщава за среща на представители на властта, която хвърля светлина върху плановете на правителството за оставащата част от годината.

"На срещата са били обяснени премените в икономическия план за втората половина на годината. Сред тях е намаляване на операциите в долари и свиване на потреблението на енергия с 28%", отбелязва "Аора".

Хорхе Пиньон, директор на Енергийната програма за Латинска Америка и Карибите на Тексаския университет, казва, че проблемите на Куба отчасти се дължат на силното увеличаване на потреблението.

Потреблението на електроенергия е скочило с над 30% през последните пет години заради растежа на малкия бизнес и разрастването на средната класа при управлението на президента Раул Кастро и неговите пропазарни реформи.

"Това лято се опитват да гарантират, че няма да има срив на електрическата система, а в по-дългосрочен план - че ще могат да се справят с нарасналото търсене от туризма и малкия бизнес", отбелязва Пиньон.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 6
panther
преди 7 години
Къба е една малка страна, която е държана под брутална блокада от САЩ над половин век. Няма как да не изостане и няма как такова изоставане да се навакса лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Пак ли американците са им виновни?Щото вече няма нито блокада, нито санкции, нито изолация.Сега ком-партията кой ще обвинят за мизерията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
mathematician
преди 7 години
Електрификация плюс съветска власт. :)Очевидно първото е пожелателно. И в България навремето имаше режим на тока. Във Венецуела и в Куба сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Нормално е това. Хората са си написали - ръст на малкия бизнес. Болестите на растежа :) Време е Кастро да направи следващата стъпка, да отмени член 1ви и да свика избори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
salaga
преди 7 години
Хъ, политбюро и приближените са започнали яко да крадат и изнасят долари в сметки на Кайманите.Що ми е много познато ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още