IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната общност отмени санкциите срещу Иран

Открива се път за справяне с другите кризи в Близкия изток

09:15 | 17.01.16 г. 18
<p>
	Първите дипломати на Европейския съюз и Иран Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Първите дипломати на Европейския съюз и Иран Федерика Могерини и Мохамад Джавад Зариф. Снимка: Архив Ройтерс

Международната общност вдига всички икономически санкции, свързани с ядрената програма на Техеран съгласно ядреното споразумение от 14 юли 2015 година, обявиха ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини и външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, предаде БТА чрез Франс прес.

Тъй като Иран изпълни всички свои задължения, многостранните и едностранните икономически и финансови санкции, свързани с иранската ядрена програма, са вдигнати, пише в обща декларация. 

САЩ официално вдигнаха санкциите срещу Иран снощи, когато държавният секретар Джон Кери потвърди с официална декларация във Виена, че Международната агенция за атомна енергия е удостоверила, че Иран изцяло е изпълнил изискваните от него ангажименти съгласно ядреното споразумение, предаде Ройтерс.

Влизането в сила на ядреното споразумение с Иран ще улесни справянето с другите кризи в Близкия изток, заяви във Виена държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА.

В продължение на години заради своята спорна ядрена програма Иран бе подложен на санкции, които засегнаха тежко икономиката му. Западът обвиняваше ислямската република, че се стреми да създаде ядрено оръжие – нещо, което правителството отричаше.

Когато споразумението бъде приложено изцяло, международната общност ще може най-сетне да работи за уреждане на други регионални предизвикателства без надвисналата заплаха от въоръжен с атомна бомба Иран, включително кризата в Сирия, каза Кери, косвено намеквайки за подкрепата на Техеран за сирийския режим.

Днес е първият ден на един по-сигурен свят, каза Кери снощи, но подчерта, че международната общност трябва да запази бдителност, проверявайки спазването от страна на Иран "всеки час във всеки ден през идните години".

Кери изтъкна, че преговорите за ядреното споразумение са ускорили безпрецедентната размяна на затворници между САЩ и Иран, като обясни, че двата преговорни процеса не са били пряко свързани, но ритъмът и напредъкът по хуманитарното досие е бил ускорен от дипломатическия канал на преговорите по ядрения въпрос, предаде Франс прес.

Европейският съюз вдигна снощи икономическите и финансовите санкции срещу Иран малко след като Международната агенция за атомна енергия даде зелена светлина за прилагането на ядреното споразумение, подписано през юли. Решението за вдигане на санкциите влезе в сила с публикуването му в Официалния вестник на ЕС - по-малко от час след официалното му одобряване от 28-те страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
С какво точно е страшна Русия? С 90$ минимална заплата ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Кое общество имаш предвид? "Отворено общество"? .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Е пак не разбрах, кои точно са "международната общност"Нас питаха ли ни?А нигерийците да речем?Както и да е, като се има предвид кои всъщност са .................."между-народ-на-та"................ "общ-ност", напълно нормално е да бързат да се сдобрят с иранците, защото съюз Русия - Иран си е страшничко направо!А в суматохата американците няма начин да не се опитат да пробутат някой свой човек от ранга на Горбачов, който да им подари земята на персите! Да, ще се опитат, и дотам ще си останат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 8 години
Мише огледал съм се и боклyците като теб съм ги видял отдавна, за това ви обижда и осмивам, няколко сте и е нормално, винаги има психично болни и ощетени ментално във всяко общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
само че доказано прoст, нито една от войните изброени от теб не е стартирана от НАТОако искаш пиши и с третия си профил, се тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Статията е за Иран, а Вие ама той Стоян Петров много ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 13
SS-23
преди 8 години
САЩ официално вдигнаха санкциите срещу Иран снощи----Мдаа ... чичо ви Сам е минал на добре изпитаният "план Б" за превземане на държавите - "свободата и демокрацията". "Ние се отваряме към вас, търгувайте с нас, ние ще купуваме, а пък вие приемете нашата "демокрация" - "бира, секс и рокенрол", водеща до гарантирано убиване на "масите". Иранци, грабете с шепи от живота "сега" - харчете, еВете се, живейте, а ако нЕмате пари - чичо ви Сам разбира се е насреща! :)) И за да не вземете да кривнете от "правата вяра" - ще минете през процедурата за "избор" на "управляващи", които ние ви посочим... то които и да изберете от кандидатите - няма да има значение, те са от нашите "братя", а ако не са "братя" със сигурност ще са потомци на Давид! Да живее Novus Ordo Seclorum! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
След Стоян Петров ти си втория по интелект...кошницата ти е винаги пълна с аплодисменти ! Няма да е зле да се поогледаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
Украйна, Либия, Югославия, Сирия, Ирак, Афганистан и т.н. Пхахах С Корея нападнали Ю Корея кога тва през 50те тва кога е вчера или оня ден ?!? Да са дошле С Корейци или Иранци нещо да са ни направили ?!? Бежанци сигурно имаме от там .... Дрисльовци в казарма не били пушка ни виждали с пуканки пред BTVто съдници вече станали, тоя ше яде тоя няма - бре. В казармата такива тикви получаваха по един приклад в тиквундера за многознание....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 27
khao
преди 8 години
отговорих ти на въпросите, смръдльо! Кажи ми ти сега една война стартирана еднолично от НАТО, кажи бе имбeцил !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още