IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нелегалното вкарване на бежанци в Европа - нова растяща индустрия

Тъй като придвижването из Европа става все по-трудно, се очаква цената за мигрантите и нуждата от каналджии да растат

15:47 | 04.09.15 г. 2
<p>
	Стотици мигранти, много от тях бежанци от войната в Сирия, прекараха нощта в претъпкан влак на гара в Унгария, отказвайки да отидат в лагер за бежанци наблизо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стотици мигранти, много от тях бежанци от войната в Сирия, прекараха нощта в претъпкан влак на гара в Унгария, отказвайки да отидат в лагер за бежанци наблизо. Снимка: Ройтерс

В разгара на най-голямата миграционна вълна към Европа от десетилетия бързо разрастващите се каналджийски мрежи вкарват тайно сирийци и хора от други националности на континента, заявяват представители на правоохранителни органи. Изобретателността им почти не познава граници, пише Майкъл Бърнбаум в американския вестник Washington Post.

Откритите 71 тела в камион на автстрийска магистрала миналата седмица са само зловещ епизод от бързо разрастващата се вълна на каналджийство, в чиято хватка Европа попада, смятат представители на службите, издирващи каналджиите. Автомобили, които някога може да са служили за контрабанда на цигари, се използват за доста по-деликатен товар - хора. В социалните мрежи и в личен разговор мигрантите могат да избират измежду набор от услуги, вариращи от място в опасна гумена лодка за плаване до Гърция, до чартърен самолет с пряк полет до мечтаната от бежанците Швеция.

Дългото и мъчително пътуване през Западните Балкани придоби известност през последните месеци, след като бягащите от война сирийци и иракчани години наред предпочитаха морския маршрут от Либия. Сега хиляди мигранти поемат ежедневно на дълго пътуване от бежанските лагери в съседните на Сирия страни към западноевропейските държави, предложили им сигурно убежище. Те правят това заедно с каналджии, които често рекламират услугите си открито във Facebook и други социални медии.

"Все по-голям брой от познатите ни в миналото мрежи, които търгуваха с трафик на незаконни наркотични вещества, сега се преориентират към каналджийството", каза Роберт Чрепинко, началник на отдела за борба с организираната престъпност в Европол. "Криминалните дейности се разрастват със същата скорост като броя на нелегалните мигранти".

Престъпният бум е толкова бърз, че новият отдел на Европол за наблюдение на онлайн пространството, който на 1 юли започна да следи свързаната с тероризъм активност в социалните медии, неотдавна разшири дейността си и върху каналджийството, посочи Чрепинко.

Националните правоохранителни органи срещат трудности да отговорят на темповете на мигрантския наплив, тъй като старите престъпни мрежи се насочват към нови сфери на бизнес.

"Това е глобален престъпен бизнес и затова е доста печеливш", каза Патрик Енгстрьом, ръководител на службата за гранична охрана на шведската полиция. Той следи каналджийството и трафика на хора от години и е наблюдавал как тази дейност се е възражда в Европа от началото на 2014 г.

Швеция, заедно с Германия, се превърна във водеща дестинация за търсещите убежище, след като правителството в Стокхолм обяви, че сирийските бежанци ще получават постоянно жителство и правото да се настаняват с цялото си семейство в тази спокойна страна.

Енгстрьом посочи, че Европол е разкрила различни схеми за стигане до Швеция. Те варират от елементарни начини на превоз като например с кемпер до сложни като пътуване с чартърен самолет от Турция, привилегия, излизаща по около 10 хиляди долара на всеки сирийски пътник. Щом кацнат, получават бежански статут, каза Енгстрьом.

Широкият набор от способи отразява многообразието в социалния произход на кандидатите за убежище. Сирийският конфликт, навлязъл в петата си година, е преобърнал с главата надолу живота на много семейства от средната класа с големи спестявания. Възможно е много от тях с години да са стояли някъде близо до Сирия с надеждата да се върнат у дома, но са се предали и са се насочили към Европа.

Кандидатите за убежище имат сериозни мотиви да стигнат да богати страни като Германия и Швеция, без да ги засичат по пътя. Ако това стане в някоя друга страна в Европейския съюз, те може да бъдат принудени да кандидатстват за убежище при далеч по-неприветливи условия. Унгария постави ограда с бодлива тел по границата със Сърбия, а унгарските власти тази седмица попречиха на по-нататъшното им пътуване към Австрия.

Междувременно Германия очаква да приеме до 800 хиляди търсещи убежище през 2015 г. Критици посочват, че този смесен тип прилагане на закони подхранва още повече търсенето на каналджии.

"Тъй като придвижването из Европа става все по-трудно, цената за мигрантите и нуждата от каналджиите ще растат", каза във вторник Тюзди Рейтано, ръководителка на Глобалната инициатива за борба с транснационалната организирана престъпност.

Последна актуализация: 21:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 0
белот
преди 8 години
Това много прилича на ефекта от сухия закон в Америка , много хора станаха безумно богати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Ей, дойде звездния час. Сега мутретата ще трябва да раздвижат стари кости.Ветераните, минали през хиляди битки и грандиозни проекти като ембарга и всякакви канали.Нема начин. Треа пак да се ради. Дълг и преданност пред шефа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още