IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионна бомба за 400 трлн. долара тиктака в големите икономики

Бъдещите поколения са напът да затънат в най-голямата пенсионна криза в историята, ако не бъдат предприети действия, посочва Световният икономически форум

18:04 | 26.05.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Бъдещите поколения са напът да затънат в най-голямата пенсионна криза в историята, посочва Световният икономически форум (СИФ), освен ако политиците от водещите световни икономики не предприемат действия, предава CNBC.

Базираната в Женева организация прогнозира, че предизвикателствата от застаряващото население може да принудят най-големите икономики в света да се преборят с тиктакащата пенсионна бомба.

Анализ на СИФ показва, че шестте страни с най-високи пенсии – САЩ, Канада, Великобритания, Холандия, Япония и Австралия – както и двете най-гъсто населени страни – Китай и Индия, ще се изправят пред недостиг на пенсионни средства за над 400 трлн. долара през 2050 г. спрямо около 70 трлн. долара през 2015 г.

„Очакваното увеличение на продължителността на живота и застаряващите населения в резултат на това са финансовият еквивалент на климатичните промени“, казва Майкъл Дрекслър, ръководител на финансовите и инфраструктурните системи в СИФ, в доклад, публикуван в петък.

Форумът, който организира годишната среща на глобалния елит в Давос, казва, че предвид очакваната продължителност на живота на децата, раждани днес, от над 100 години разходите за осигуряване на финансова сигурност на хората в пенсия може да се изстрелят до безпрецедентни нива.

Според оценките на СИФ за бъдещето недостигът на пенсионни спестявания във всичките осем страни ежегодно ще расте с 5% през следващите четири десетилетия. Това отговаря на дефицит за още 28 млрд. долара на всеки 24 часа.

„Трябва да решим този проблем сега или да приемем, че неговите неблагоприятни последици ще преследват бъдещите поколения, налагайки непосилен натиск върху нашите деца и внуци“, добавя Дрекслър.

Докладът базира прогнозите си за недостига в пенсионните спестявания на средствата, нужни, за да се позволи на хората да се пенсионират, без особено много да бъде засегнат стандартът им на живот. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва цел от 70% от доходите на хората преди пенсионирането им.

ОИСР твърди, че това ще даде на хората достатъчно сигурност след пенсионирането им, тъй като хората като цяло пестят по-малко и плащат по-малко данъци, когато спрат да работят.

СИФ предлага план от пет точки, който политиците трябва да приемат, за да помогнат да се преодолее влиянието на пенсионната криза върху бъдещите поколения.

Приоритетните действия включват преразглеждане на пенсионната възраст в страната, възприемане на технологична помощ при необходимост, подкрепа на усилията за финансова грамотност на уязвимите лица, осигуряване на ясна комуникация с всички и стандартизиране на пенсионните данни, за да се даде на гражданите пълна представа за съответното им финансово положение.

„Макар предизвикателството да изглежда огромно, важно е непрекъснато да развиваме системите, за да се стартират положителни промени“, казва докладът. В него се добавя, че „ако непрекъснато разглеждаме, оценяваме и предприемаме малки стъпки във времето, ще има по-голяма възможност да посрещнем нуждите на днешните пенсионери и да си позволим обещанията, които правим пред днешните работници“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
2050 година ..... робот с изкуствен инелект, въплатен в руса 20 годишна блондинка, с напращели очи, ще копа доматките на село, по обед ще ми прави компания на бира, а после ще ме преспива фелацитативно! :) Вечер ще играем шах за поддържане на когнитивните ми функции, а после ще ми чете приказки за лека нощ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 6 години
говориш глупости, ама под такава статия то друго няма кво да се напише ... 2050 ш далеч и такива прогнози рядко се оказват вярни, целта на статията е точно хейтърчета като вас да излезнат и да пишат и правят импресии :)иначе като липсват, да ги напечатат :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
panther
преди 6 години
сащ станаха световна сила като подкрепяха средната си класа като възможности и като раждаемост - някъде докъм 70те-80те години на миналия век. След това лакомията на финансовата им олигархия надделя над здравия разум и започнаха да сисипват средната си класа и измислиха разни политики които са повече от полза на Китай отколкоро на америка.Все пак акъла им стигна да посеят проблеми наявсякъде около европа, да скарат Европа и Русия и да създадат и проблеми на Русия с Украйна, така че част от конкурентите им да са затруднени да ги стигнат. Засега все още не са измислили как да спънат Китай.Да видим лакомията им докъде ще ги докара....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Де ...у Факултето ли ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
то деца се правят в България и навсякъде по белия свят, но са цигганчета и мюсслита които не бачкат, не учат и не допринасят за икономиката с нищо. Няма как въглените да програмират в Ауди, да извършват сложни хирургически операции или да разработват космическа техника и ядрени централи ..... Тука в Инвесторо цензурират думи като циганнин ама не постват статистики колко манггала са завършили висше образование миналата година .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
kirilstaikov
преди 6 години
Може би един ден на някой ще му хрумне идеята ,че ако инвестира в по-голяма степен в работническата класа ,а не в консумиращата ще има по-бавен ,но постоянен растеж . Уви политиката е да се използват умните и работещите хора, колкото е възможно .а деца да се раждат от по-ниско интелигентните хора .Разбира се тези деца трудно ще заемат постовете на сегашните работници ,заради по-ниската си интелигентност .Тогава ще се случи остър недостиг на квалифицирани кадри в много отрасли ,какъвто резултат вече се вижда от водената в тази посока политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
citizen_bg
преди 6 години
Fatum est series causarum. Eventus stultorum magister est. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 6
citizen_bg
преди 6 години
Айде без тия крокодилски сълзи на СИФ, капитал и обслужващите го първи, втори, трети и четвърти власти! Капитализмът е система осигуряваща най-високата производителност и печалба. Брутния продукт и богатство непрекъснато нарастват. Какъв е проблемът тогава? Дали не е в това, че все по-малката бройка на заетите поради ефективната система ще трябва да плаща на пенсионерите и незаетите, защото икономическият резултат отива в джобовете на шепа тарикати капиталисти, а те не са склонни да делят под никаква форма спечеленото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 2
vzhekoff
преди 6 години
Тази бомба щеше да е отдавна гръмнала, ако не бяха ни изсмукали 2 млн. деца :( Четете "Хамеланският ловец на плъхове"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
mvr0306
преди 6 години
Всъщност си прав! В природаата 2+2 е винаги 4, а колкото и да искаш няма да стане 5. Неправенето на деца ще им излезе през носа, вкл. и в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още