IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков: До 2060 г. един работещ ще осигурява един пенсионер

Вноската за пенсия ще се увеличи с 1 процентен пункт догодина, съобщи министърът на труда

10:41 | 22.05.17 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Коефициент на зависимост – делът на пенсионерите спрямо броя на осигурените лица, ще продължи да се влошава, коментира пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Все повече ще се сближава броят на тези, които работят и които финансират изплащането на пенсиите, като съгласно прогнозите на актюерския доклад на Националния осигурителен институт (НОИ) към 2060 г. съотношението между тях ще бъде близко до единицата. Така на практика всеки работещ ще осигурява пенсията на един пенсионер.

Той съобщи, че през 2018 г. осигурителната вноска за пенсия, която плащат работещите в България, ще бъде увеличена с още 1 процентен пункт и ще достигне 19,8% през 2018 г.

От Министерството на труда и социалната политика готвят изменение на начина на отпускане на инвалидни пенсии.

„Броят на пенсионерите с водеща инвалидна пенсия са 518 хил. души в края на 2016 г., а броят на инвалидните пенсии е 945 хил. Разликата идва от това, че един пенсионер може да получава повече от една инвалидна пенсия”, коментира министърът.

Според него разликата се дължи на социалните инвалидни пенсии, които се получават от лица с процент на загубена работоспособност над 71%.

Бисер Петков е притеснен, че засега не е ясно какъв е процентът на реалните инвалидни пенсии и напомни, че 1,7 млрд. лева се дават годишно по това перо.

Социалният министър Бисер Петков е категоричен, че трябва да бъде сменен моделът на експертиза на болестта.

По думите му при промяна на оценката на работоспособността част от инвалидните пенсии ще отпаднат, а средствата от тези пенсии ще бъдат вложени за повишаване на пенсиите като цяло.

Министърът коментира, че не винаги предлаганата от държавата помощ съответства на нуждите на хората с увреждания.

"Трябва да поговорим за уникалните потребности на хората" допълни той и обясни, че този пропуск на системата се получава, защото социалните работници, които трябва да изготвят оценката на тези специални потребности, не винаги имат нужната квалификация и опит.

Бисер Петков информира, че тази седмица ще проведе разговори с протестиращите родители на децата с увреждания.

Той разясни, че към момента се изработват конкретни стъпки за промяна на модела на изплащане на социалните помощи към семействата и изчисли, че от тази година са увеличени помощите за децата с над 90% констатирани увреждания, като семействата им получават по 930 лв. месечно.

Бисер Петков посочи, че министерският пост му е бил предложен лично от премиера Борисов. Двамата са провели среща и той е трябвало спешно да вземе решение, защото нямало много време.

На въпрос дали той самият е направил сметка за това каква пенсия ще взима, след като се пенсионира, министърът сподели, че не е, защото до пенсионирането му оставали 11 години и 10 месеца. Той напомни обаче, че НОИ предлага услуга за прогнозен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Той призова хората, наближили пенсионна възраст и имащи яснота за осигурителния си стаж, да направят такава прогноза.

Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Бюджет и финанси виж още

Коментари

Финанси виж още