IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бисер Петков е натоварен с тежката реформа при инвалидните пенсии

Промените ще позволят преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г., както е разписано в управленската програма

17:45 | 04.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Новият социален министър Бисер Петков обяви като приоритет реформата в експертизата на работоспособността и очаквания ефект върху инвалидните пенсии с цел по-справедливо разпределение на публичния ресурс. Петков каза това по време на церемонията по приемане и предаване на постове в социалното министерство, предава БТА.

Очакванията са реформата да е готова в началото на 2018 година.

Припомняме, че като една от първите задачи на бъдещия социален министър се коментираше именно тази реформа - прехвърлянето на комисиите по ТЕЛК към Националния осигурителен институт (НОИ). Целта е с прехвърлянето на ТЕЛК да бъде затегнат контролът върху отпускането на инвалидни пенсии.

По думите на Петков чрез ефектите от законодателните промени ще има възможност да се случи и преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г. със средния осигурителен доход за 2009 година, което е разписано в управленската програма

Министърът припомни и стъпките, по които ще расте минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Първото увеличение ще е от 1 юли 2017 г. до 180 лева. Второто увеличение ще е от 1 октомври - до 200 лева. Според изчисленията увеличението на минималната пенсия ще струва на бюджета за тази година малко под 100 млн. лв., а за 2018 г. ще е под 300 млн. лв.

Припомняме, че новата коалиция има идея да спести пари от инвалидни пенсии, за да се дадат за увеличаване на минималните пенсии, както е обещано. В същото време експерти вече разкритикуваха тази идея.

Що се отнася до изработването на механизъм за минимална работна заплата Бисер Петков днес каза, че ще се използва постигнатото от служебния кабинет и преговорите ще продължат. Той увери, че ще бъде осигурена приемственост както в политиките, така и по отношение на хората, които ги реализират.

Служебният социален министър Гълъб Донев определи Бисер Петков като доказал се професионалист.

Донев отчете постигнат успех при равнището на безработицата, която по думите му е една от най-ниските от 2009 година насам - 7,6 на сто, и нарежда България под средното ниво на безработица за ЕС. За трите месеца от неговия мандат над 53 хиляди са новоразкритите работни места, а 50 хиляди безработни са започнали работа на първичния пазар на труда.

Утвърдени са 28 регионални програми за заетост, стартира Националния план за действие по заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 3
Mr.Profit
преди 6 години
Беше ми преподавател в УНСС и мога да заявя, че е изключителен професионалист и има невероятен подход към хората. Седи в най-горните ми позиции за хора авторитети! Следя професионалното му развитие и се радвам за него и за България защото продължава да доказва, че когато се сложат правилните хора на правилните места нещата се получават.Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още