IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие за размера на минималната пенсия

Преговарящите отказаха да обявят за какъв размер на пенсиите са се договорили

13:25 | 11.04.17 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ и Обединените патриотите са постигнали пълно съгласие за размера на минималната пенсия. Това обявиха заместникът на партията Цветан Цветанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов след поредния кръг преговори за ново правителство.

Размерът на пенсиите бе основният препъникамък в разговорите за съставяне на управляваща коалиция. Патриотите настояваха най-ниските пенсии да станат 300 лева. Това бе тяхно предизборно обещание и настояване още от миналия мандат. 

Именно нежеланието на ГЕРБ да се съобразят с него стана една от причините ГЕРБ и Патриотите да влошат отношенията си в последните дни на предишното Народното събрание.

Нито Цветанов, нито Симеонов обаче съобщиха за какъв размер на пенсиите са постигнали съгласие. Мотивът и на двамата да не говорят с числа беше, че все още не е уточнена програмната стратегия на бъдещата власт в окончателния й вид.

По-рано днес се появиха информации, че Патриотите са готови да отстъпят от искането си за 300 лева минимална пенсия и да свалят сумата на 200 лева. Цветанов и Симеонов обаче не коментираха това.

Според неофициални данни, цитирани от bTV, партиите са си стиснали ръцете от 1 юли тази година минималната пенсия да стане 180 лв., а от октомври - 200 лв. В момента минималната пенсия е 165 лв.

Повишението на пенсиите ще наложи Народното събрание да актуализира бюджета.

"До четвъртък ще продължим да работим и тогава най вероятно ще приключим с окончателния вид на управленската програма", каза Цветанов.

Преговорите между ГЕРБ и Патриотите продължават с детайлите по останалите секторни политики. Симеонов уточни, че в момента разговорите са върху приоритетите във външната политика.

Още новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Те избирателите да не знаят много, тяхно задължение е само да гласуват, а после да си гледат работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 6 години
класика, договори ли се, но договорката остава скрита от избирателите им ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
тва е положението свиквайте, тия играчи сме си ги избрали, сме си ги заслужили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Разбрали са се за 250 лв. минимална пенсия в края на мандата - 3 години минимално пипане и последната ако се вижда, че няма да са те отново на власт - бързо вдигане, а ако са те, ами "по тая тема коалицията не е била успешна и в името на стабилността и България...", нали си знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 1
mrynmryn
преди 6 години
Абе Волен нали до оня ден викаше "Бойко к*рво"?! Или сега като и той ще е на масата, всичко е ок. Ще се оправим след 2 поколения, когато и последния слуга на ДС умре. Че и децата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Alx
преди 6 години
И да подкрепим партията да изтегли още 5-10 милярда за да има да си раздава на приближени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
sdar
преди 6 години
Нека да кажем Да на компромисите. Нека ОП да не искат минимална пенсия от 300лв. както обещаваха предизборно, а да се съгласят на 150лв. в името на компромиса. А ГЕРБ да отстъпят от обещанието за невдигане на данъци и да вдигнат плоския данък и ДДС-то. Само с компромиси ще имаме стабилитетно и дълготрайно управление, за да се радваме на постиженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още