IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите са скептични за заявения ръст на пенсиите

Да бъдат обявени ясни стъпки за увеличаване на доходите в секторите, където произвеждаме повече, поиска лидерът на КНСБ

10:23 | 13.04.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Владислав Горанов има план „Б“ за увеличението на пенсиите. Едва ли след като повишаването на минималната пенсия е толкова абсурдно за политиците, това ще се случи. Това каза по БНТ лидерът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов в коментар на дадената заявка вчера от ГЕРБ и Обединените патриоти, че от октомври минималната пенсия става 200 лева.

„Познавайки маниера на Владислав Горанов, очевидно има някакъв план Б, който ще изчакаме да видим какъв е“, посочи Манолов.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров също е резервиран към предложението. Той обясни, че заявеното са само анонси и трябва да се проследи какво е записано конкретно в управленската програма на бъдещия кабинет. За Димитров има неяснота какво точно се случва, тъй като не е ясно точно за увеличението на кои пенсии говорят политиците.

Осигурителната система може да издържи всякакъв скок на пенсиите. Това обаче не е работа на политиците, а работа на експерти и то не е решение, което да се вземе набързо. Важното в случая е кой ще плати сметката, каза по темата президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му и говоренето за пенсиите е разнопосочно, защото Владислав Горанов казва едно за пенсиите, а Томислав Дончев - друго.

Според Димитров всички пенсии под 200 лева в момента ги получават около 800 хиляди души. “Ще се увеличават ли социалните пенсии под 200 лв. или само тези за стаж и възраст? Ако искат да демонстрират управленска програма към бедните, 2 млн. са под прага на бедност. Какво се случва с разликата от хора между 800 хиляди и 2 млн. души”, попита Димитров.

„Ако се тръгне към увеличаване само на минималната пенсия, се руши цялата пирамида на системата за осигуряване и се нарушава принципът за принос в системата“, посочи Димитров.

Синдикатите ще настояват от новото правителство за повишаване на доходите в бюджетната сфера, което да стимулира и заплатите в реалния сектор. Това стана ясно от коментарите на лидерите на двата големи синдиката. 

Двамата бяха категорични, че ще настояват от правителството да се повишат възнагражденията в сферата на образованието, в някои държавни агенции и други бюджетни организации, където в момента заплатите са „скандални“. Това следва да стимулира и заплатите в реалната икономика, твърдят синдикалистите.

Според лидера на КНСБ заплатите могат да се повишават с около 100 лв. годишно.

Новото правителство трябва да адресира ясни мерки за повишение на доходите, категоричен е Димитров. Ние произвеждаме повече, отколкото получаваме. Внасянето на кадри отвън не е политика, това е абсурдно като визия, трябва с ясни стъпки да увеличаваме доходите там, където произвеждаме повече, каза той.

Пламен Димитров попита задочно още дали бъдещото правителство има индустриална стратегия – как ще се привличат инвестиции и по какъв начин ще се стимулират. Има ли визия как ще се развива енергетиката дългосрочно, защото по думите му темата е оставена настрани. Искам да видя и идеи за синергия между регионите, изброи лидерът на КНСБ.

Димитър Манолов каза, че не се говори за важните неща в преговорите за следващото правителство и даде за пример липсващи мерки в образованието например. Синдикатите ще настояват за обещаното увеличение на учителските заплати.

В някои сектори заплатите са скандално ниски, каза Димитров. И уточни, че очаква бъдещата управленска програма, преди да бъде окончателно обявена, да бъде консултирана със синдикатите и с бизнеса. Има поредица решения, които могат да бъдат споделени, допълни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Тя пазарната икономика е на голяма почит в България последните години. Който плати по-голям рушвет, той печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Пуки
преди 6 години
Вижда се, че в България има пазарна икономика. След толко пазарлъци сделката е сключена и ще се радваме на щастливи пенсионери, загрижени политици, бягащи от България младежи и т. н. Просто пазарна идилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още