IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП предложи индексация на всички пенсии от юли*

Според разчетите на левицата увеличението ще струва на бюджета около 800 млн. лева на година

14:29 | 20.04.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

БСП поиска увеличение на всички пенсии, а не само на минималната, както планират бъдещите управляващи.

Последната индексация на парите на хората от третата възраст е била направена през 2008 г. и оттогава досега разликата между т.нар. стари и нови пенсии вече е огромна, смятат социалистите.

От партията внесоха промени в Кодекса за социално осигуряване, като предлагат от юли тази година пенсиите да бъдат индексирани съобразно средноосигурителния доход за 2013 г.

Това е и първият проектозакон на левицата в новия парламент, продиктуван от както обясни Драгомир Стойнев "интересите на тези милион българи, които гласуваха за нас". 

Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 млн.а лева на година.

Пенсиите ще се увеличат различно. Тези, които са приключили с трудовата си си дейност преди 2000 г. и са излезли в заслужена почивка, ще получат около 20% повече пари, ако искането на БСП стане факт.

Най- малко индексацията ще се усети от хората, които са се пенсионирали най-скоро, уточни Стойнев.

Съпартиецът му Жельо Бойчев добави, че вече е внесено и предложението за решение на парламента депутатските заплати да се замразят и то към стара дата - декември 2016 г.

Заявка за това даде вчера лидерът на партията Корнелия Нинова.

Владислав Горанов от ГЕРБ обясни, че идеята на БСП за преизчисляване на всички пенсии от 1 юли не е в правомощията на депутатите и има много висока фискална цена.

“Не съм сигурен, че тя може да бъде поета. Неслучайно по времето на цялата предизборна кампания на ГЕРБ се въздържахме от подобни ангажименти, тъй като за нас всички доходи трябва да растат, но съобразно възможностите на икономиката, а не с политически декрети, затова и ще се въздържим да подкрепим едно подобно решение. Не съм видял конкретно предложението, но не може депутат да променя държавния бюджет. Държавният бюджет като инициатива за внасяне и промяна въобще е в прерогативите единствено на Министерския съвет. Така пише в Конституцията”, каза Горанов, цитиран от БНР.

* Допълнена с позицията на Владислав Горанов

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
stanislavr
преди 6 години
Има и още нещо. На тия всичките държавни служители вноските за пенсии се начисляват от държавата, но не се внасят в пенсионния фонд. Не знам дали е патент на Дянков или Горанов, но се прави и до ден днешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 6 години
БСП добре си играят картите :) Адмирации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
ert
преди 6 години
Ей това е същността на стабилността при ГЕРБ, за да крепим стабилността значи *** до последно и затягаме коланите, един вид шокова терапия. Не мисля че реално тези 800млн.лв. са недостижими, напротив. Има много излишна администрация, ако тя се съкрати, както ГЕРБ обещаваха преди много години, ето ти ги парите. Обаче после кой ли ще гласува за ГЕРБ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
sdar
преди 6 години
Не предложението е идиотия, а факта че пенсиите у нас са почти 2 пъти по-ниски от нивата им в Румъния и това се приема за нормално и не се коментира. Реално, откакто дойде ГЕРБ на власт през 2009г. индексации на пенсиите у нас не са правени, явно това е тяхната политика, да държим стабилитет на дъното, че така е по-лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
penman
преди 6 години
Поредната идиотска идея на БСП, ама ако друг ще плаща сметката може всичко да се предлага и обещава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още