IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Американската позиция спрямо Сирия е слаба

Руският президент заяви, че вратата за преговори по военните действия в Сирия е отворена

17:30 | 15.10.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин заяви, че американската политика в Сирия е слаба и няма конкретни цели, но остава отворен за преки разговори, докато Русия продължава военната си кампания в подкрепа на сирийския лидер Башар Асад, съобщава Bloomberg.

„Не разбирам как САЩ може да критикуват действията на Русия в Сирия при положение, че отказват да водят пряк диалог“, коментира Путин пред репортери днес по време на визитата си в Астана, Казахстан. „Основната слабост на американската позиция е, че нямат дневен ред, въпреки че ние държим вратата отворена за разговори", добави той.

На фона на нарастващите търкания по отношение на руските бомбардировки в Сирия, започнали на 30 септември, САЩ отхвърлиха предложението на Путин да изпрати делегация, водена от министър-председателя Дмитрий Медведев, във Вашингтон, за да разясни кампанията срещу „Ислямска държава“ и другите бунтовници, посочи външният министър Сергей Лавров. Още във вторник Путин обвини някои държави в неразбиране на факта, че интервенцията на Русия има за цел да победи тероризма. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък изрази „съжаление“ за американския отказ за разговори на високо ниво.

„Вече казахме, че нямаме интерес към разговор,и докато Русия не желае да направи конструктивен принос в усилията за борба с "Ислямска държава“, заяви прессекретарят на Белия дом Джон Ърнест пред репортери в сряда. „Русия има свой собствен дневен ред и тя преследва този дневен ред сама“, допълни той.

Русия и Турция, която е страна членка на НАТО, установяват „линии на комуникация между армиите във връзка със събитията, които се случват в Сирия, след напрежението в резултат на нарушаването на въздушното пространство на Турция", обяви междувременно руският заместник-министър на външните работи на конференция в Москва, предаде агенция Интерфакс. Възможно е Турция и Русия да постигнат консенсус по Сирия, каза и Умит Ярдим, турският посланик в Москва, по време на същата среща.

Русия сама се изолира по отношение на Сирия и конфликта в Украйна, коментира същевременно американският министър на отбраната Аштън Картър. Действията на Москва в подкрепа на Асад „ще възпламенят и продължат гражданската война в Сирия“, като САЩ „виждат все по-непрофесионално поведение от страна на руските сили“ там, допълни той.

Руски изтребител Су-30 е прелетял в близост от около 2 до 3 км до американски военен самолет на 10 октомври по време на мисия в провинция Алепо, посочва се в изявление на министерството на отбраната на Русия. Намерението е било да идентифицира самолета, а не „да плаши някого“, казва още министерството.

Нарушаването на турското въздушно пространство от руските изтребители е неприемливо и НАТО има „задължение да подкрепи“ съюзника си, заяви генералният секретар на организация Йенс Столтенберг на среща на военните министри в Брюксел през миналата седмица.

Русия трябва „да спре да се намесва“ и да сложи край на атаките в Сирия, където има риск от нова вълна от бежанци, коментира и турският временен вицепримиер Нуман Куртулмас в интервю за държавната агенция Anadolu в петък.

Всичко за войната в Сирия - тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 3
0pk
преди 8 години
защото могат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Еее има и такива които не знаят а и им е все тая. Важно е кой плаща. Който плаща е най висок . :)))) Според теб например Сорос е гигант :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
На четвъртата ракия се замислих! Аве, защо руски самолети вече не нарушават турското въздушно пространство. Надявам се до шестата ракия да си отговоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Е как, всички знаят-"Путин най-висок!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://theintercept.com/drone-papers
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://theintercept.com/drone-papers/a-visual-glossary/Интересно четиво! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Както се вижда от предния ми пост, към Обанго трябва да се подхожда деликатно и с разбиране. Човека не е съвсем със всичкия си и това се вижда от хората които общуват с него. Местните *** са му просто функция. Трябва да ги разбереш. Плащат им да следват гуруто и те не се замислят за менталното му състояние :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Пак ше ти напълнят дясната кошница червен аналфабет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
белот
преди 8 години
Пак ше ти напълнят дясната кошница , *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
John Schindler @20committeeHad a senior EU diplomat, old friend, ask me today, "How does your impeachment work? My government believes Obama is quite mentally unwell."===="The state of President Barack Obamas mental health is often challenged, although not always seriously. But it looks like one of the latest people to doubt Obamas ability to run our country was a senior diplomat with a European Union government.John Schindler, a Daily Beast columnist and former National Security Agency intelligence analyst and counterintelligence officer reported that a European Union diplomat suggested Obama is quite mentally unwell and inquired about impeachment in the U.S."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още