IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще си сътрудничи с ЕС и САЩ, когато те се откажат от езика на санкциите

Русия ще продължи да преследва независима политика в името на националния интерес, според руския външен министър Сергей Лавров

17:56 | 14.10.15 г. 28
Русия ще си сътрудничи с ЕС и САЩ, когато те се откажат от езика на санкциите

Русия е готова за сътрудничество в “пълен формат” с Европейския съюз (ЕС) и САЩ, когато те се откажат от езика на ултиматуми и санкции. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в реч пред Държавната Дума, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

"Ние оставаме напълно отворени за възобновяване на пълномащабно сътрудничество с ЕС и САЩ, когато нашите западни партньори променят сегашната си позиция, която се основава на безперспективния език на ултиматумите и санкциите”, коментира Лавров.

“Нашите американски колеги продължават да държат на линията на собствената си изключителност и се стремят да подчинят света на западните стандарти”, допълни той.

Според него западните опити за въвеждане на справедлив световен ред всъщност водят до нарастващ хаос.

Лавров посочи, че Русия ще продължи да преследва независима политика в името на националния интерес.

Той поясни, че се работи и по проект на резолюция на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН, която се отнася до борбата с тероризма.

“Трябва да спрете да използвате Организацията на обединените нации за едностранни цели”, коментира още руският външен министър. Той подчерта, че според президента Владимир Путин “всички сме различни и това трябва да се уважава”. “Никой не е длъжен да се адаптира към модел за развитие, който някой е посочил като единствения правилен”, заключи той.

“Положителните резултати идват, когато страните членки на ООН и преди всичко - членовете на Съвета за сигурност на ООН, обединят силите си, за да намерят взаимно приемливо политическо и дипломатическо решение”, подчерта той.

Задачата на борбата срещу тероризма е приоритет, но тя трябва да върви ръка за ръка с политическо решение въз основа на равнопоставен диалог, каза още Лавров. Според него историята е показала, че Русия и САЩ могат да действат заедно срещу общия враг.

Лавров допълни, че Москва се стреми към стабилизацията и на други страни в Близкия изток – например Ирак и Ливан, както и към премахване на причините, които са причинили проблемите им.

По думите му Русия е готова да приеме да участва в дипломатически преговори за решаване на близкоизточната криза, но при равнопоставен диалог.

Споразумението със САЩ за военно-техническите мерки за предотвратяване на инциденти във въздуха ще работи ден за ден, каза още министърът, като допълни, че не вижда причина да не преговаря, ако всички се борят срещу терористите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 1
Longin
преди 8 години
"Щот ние гледаме и чуваме, че американските началници .90% от времето си посвещават на Русия? "забравил си десетичната точка да поставиш - ето ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 8 години
съмнявам се че знаеш изобщо кво става на запад от Калотина. Ти си много заблуден и промит, което го обяснявам с напредналата ти възраст и дълго промиваната ти кратуна от комунистическите години... трябва да си извървим и ние нашите 40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
И как измъти този потресаващ извод? Линкът ти е към неква статия на ген. Стоян Андреев, чиято светла личност аз асоциирам с героичната и мъжествена фигура на първия ни демократичен президент Желю, при който се подвизаваше като съветник.И ти гарантирам, че свят ще ти се завие, ако чуеш мнението на повечето французи и за Русия, и за руснаците, и за ДепардИЙО - точно на другия полюс са на пещерните ти умозаключения! Ама те франсетата са си патологични ***, не са евроатлантически капиталистически лъвове като вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 8 години
п виж още кво намерих от тоя :http://zaman.bg/bg/zashto-profesor-zhan-pier-arinyon-stchita-turtsiya-za-shans-za-evropa/Май се оказва че и той като депардьо е просто един предател на родината си за жълти копейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 8 години
... се формира и феноменът на homo sovieticus ... няма такова съчинение :) забавна е статията, написана с пожелания и елемент на фантастика.И верно това е феномен, за първи път в историята планетата еволюцията тръгва назад, от хомо сапиенс на хомо советикус :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
btw, за няколкото нормални човека в тоя чат, ето една много хубава статия-интервю с един френски професор за Русия - без политика, без пропаганда - един културен, балансиран поглед към тази стронна държава:***Родителски контрол: статията не се препоръчва за лица с бетонна структура на мозъчната дейност, трайно изградени русофобски възприятия и изразена зависимост от евроатлантическите, гей^ропейски и евро^толерастки източници на информация.http://geopolitica.eu/2015/broi4-2015/1826-prof-zhan-pier-arinyonsblizhavaneto-mezhdu-rusiya-kitay-i-indiya-e-parvata-stapka-kam-formiraneto-na-nov-svetoven-red
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Ти си Стоенчо , нема други ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
БВП на Русия е 7% от БВП на САЩ.А тоя плямпа като, че ли е 700%-----------------------------------------------------------------------и на мене ми е 30йсе санта без главата и 2 кила без картофите ама гаджето неверва ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
И аз да ти припомня - пали, гаси и тръгвай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 8 години
Налага ми се да припомня - "Путин най-висок!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още