IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще си сътрудничи с ЕС и САЩ, когато те се откажат от езика на санкциите

Русия ще продължи да преследва независима политика в името на националния интерес, според руския външен министър Сергей Лавров

17:56 | 14.10.15 г. 28
Русия ще си сътрудничи с ЕС и САЩ, когато те се откажат от езика на санкциите

Русия е готова за сътрудничество в “пълен формат” с Европейския съюз (ЕС) и САЩ, когато те се откажат от езика на ултиматуми и санкции. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в реч пред Държавната Дума, съобщава руската информационна агенция ТАСС.

"Ние оставаме напълно отворени за възобновяване на пълномащабно сътрудничество с ЕС и САЩ, когато нашите западни партньори променят сегашната си позиция, която се основава на безперспективния език на ултиматумите и санкциите”, коментира Лавров.

“Нашите американски колеги продължават да държат на линията на собствената си изключителност и се стремят да подчинят света на западните стандарти”, допълни той.

Според него западните опити за въвеждане на справедлив световен ред всъщност водят до нарастващ хаос.

Лавров посочи, че Русия ще продължи да преследва независима политика в името на националния интерес.

Той поясни, че се работи и по проект на резолюция на Руската федерация в Съвета за сигурност на ООН, която се отнася до борбата с тероризма.

“Трябва да спрете да използвате Организацията на обединените нации за едностранни цели”, коментира още руският външен министър. Той подчерта, че според президента Владимир Путин “всички сме различни и това трябва да се уважава”. “Никой не е длъжен да се адаптира към модел за развитие, който някой е посочил като единствения правилен”, заключи той.

“Положителните резултати идват, когато страните членки на ООН и преди всичко - членовете на Съвета за сигурност на ООН, обединят силите си, за да намерят взаимно приемливо политическо и дипломатическо решение”, подчерта той.

Задачата на борбата срещу тероризма е приоритет, но тя трябва да върви ръка за ръка с политическо решение въз основа на равнопоставен диалог, каза още Лавров. Според него историята е показала, че Русия и САЩ могат да действат заедно срещу общия враг.

Лавров допълни, че Москва се стреми към стабилизацията и на други страни в Близкия изток – например Ирак и Ливан, както и към премахване на причините, които са причинили проблемите им.

По думите му Русия е готова да приеме да участва в дипломатически преговори за решаване на близкоизточната криза, но при равнопоставен диалог.

Споразумението със САЩ за военно-техническите мерки за предотвратяване на инциденти във въздуха ще работи ден за ден, каза още министърът, като допълни, че не вижда причина да не преговаря, ако всички се борят срещу терористите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 25 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
Ми разглеждайте! Дано да убедите конгреса на САЩ след месец-два, когато се съберат да гласуват новия таван на дълговете, че нема такъв дзвер и това е кремълска пропаганда! Може и на гърците и италианците да помогнете - обяснете им, че некви руски финландци си фантазират и такова нещо нема! Може и за метода да споменеш... Хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
mapto
преди 8 години
Очевидно не е, ама за да обсъждаме такава теза изобщо трябва да разгледаме метода. Тия май имат проблеми с такова задълбаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Щот това за дълговете не е верно ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
mapto
преди 8 години
На сайта на тая финландска консултантска компания защо само за Русия пише? Истина е, че през 2004 са придърпали един финландец в борда, ама чак това да я прави финландска... Иначе при тях и от пиле мляко можеш да намериш, всякакви поръчки изпълняват явно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 8 години
Ми сигурно... Щом казваш...!Те и на Трите Хикса и Скалата им викат "Световен шампион по свободна борба", ама в Сирия и Украйна други песни пеят... хаха!Най-добре да си стоят в Америка и да си гледат американския начин на живот, викам аз! Ифда приемат там тези, които го харесват, а не да го налагат по света с бомби, щот се оказа, че и други имат бомби... хем по-точни... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 23 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Хааахаха... Ти кога за последно чу американските президент и външен министър да говорят на руснаците по съответния за 7% еквивалент на БВП начин? Напр., Обанго да отдели на Русия и свързаните с нея проблеми 7% от времето, което отделя на ЕС, дето има съизмерим със УСА БВП? Щот ние гледаме и чуваме, че американските началници 90% от времето си посвещават на Русия? Да нехби пък причината да е в грешки в сметките на БВП и той да не съответства на реалното влияние, което държавите имат в свитовните дела?"От публикуваното в края на 2014 мащабно изследване на финландската консултантска компания Awaragroup става ясно, че в течение на дълги години прирастът на реалния (т.е. като изключим от него натрупаните заеми) брутен вътрешен продукт (БВП) във водещите западни държави е отрицателен (1). И само благодарение на мащабното нарастване на дълговото бреме, те съумяват да прикрият тази тревожна ситуация, отсрочвайки неизбежния крах на своите икономики. Както показва въпросното изследване, зад реалния БВП в тези страни се крият внушителни загуби. Ако извадим от този показател натрупаните дългове, ще получим стойностите на реалния им БВП, които силно се различават от тези на официалната статистика.Тоест, основният извод от изследването на Awaragroup е, че показателите за ръста на БВП, сами по себе си, не казват почти нищо за икономическата динамика, ако паралелно с това не се анализира въпросът, каква част от този растеж се дължи на новите заеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 7
0pk
преди 8 години
Туй БВП е едно мерило дето всеки си го мери както си иска. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Ми там е чара на дипломацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
... контейнерна порода кучета като тебе трябва да свикват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Казано по простичко Русия също може да върти голяма сопа , та САЩа трябва да се съобразява с факта , а пък *** като тебе трябва да свикват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още