IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви готовност да разшири помощта си за Сирия

И Израел се присъедини към гласовете против разширяването на руското военно присъствие в страната

11:41 | 11.09.15 г. 53
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия обяви, че изпраща военни доставки, съветници и хуманитарна помощ за Сирия, а ако Дамаск поиска, Москва ще изпрати и допълнителна помощ, съобщава АП. Доставките включват бронирани превозвачи, гранатомети, камиони и боеприпаси, посочва руският в. Комерсант.

Това засили опасенията на САЩ за ескалиране на гражданската война в страната, което би тласнало още повече мигранти към Европа, отбелязва АП.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че руски военнослужещи са пребивавали в Сирия в продължение на много години, като обучават и подкрепят силите, лоялни на президента Башар Асад, в четиригодишната гражданска война в страната.

По думите на Лавров Кремъл ще предприеме допълнителни стъпки "изключително по искане и със съгласието на Сирийска държава или други страни в региона, ако се говори за помощ в борбата срещу тероризма”.

Подкрепата на Русия за Асад отново изправи Москва срещу САЩ, въпреки че президентът Барак Обама не предприе военни мерки, за да го отстрани. Вместо това Вашингтон подкрепя т.нар. умерени бунтовници, които се противопоставят и на Асад, и на радикалната организация “Ислямска държава”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че Москва подкрепя сирийската армия, тъй като няма други заслужаващи доверие групи, които биха се справили с ислямските екстремисти. Песков допълни, че Русия ще постави въпроса и пред Общото събрание на ООН, което ще се състои през този месец в Ню Йорк.

Агенцията припомня, че България и Украйна отказаха по-рано тази седмица да осигурят достъп до въздушното си пространство за руските полети до Сирия, а Гърция обяви, че САЩ са поискали от Атина да затвори въздушното си пространство за руските самолети за Сирия. Същевременно обаче Иран – другият съюзник на Асад, се съгласи руските самолети с доставки да преминат през въздушното пространство на страната.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби коментира в сряда, че ако Русия иска да помогне в противопоставянето на “Ислямска държава”, "начинът да се направи това е да се спре подкрепата за Башар Асад”.

Междувременно и Израел се присъедини към гласовете против разширяването на руското военно присъствие в Сирия. Министърът на отбраната на страната Моше Яалон коментира пред репортери, че изпратената военна помощ има за цел създаване на авиобаза в района на Латакия в Сирия, пише британският в. Guardian. Основната цел обаче е Москва да защити интересите си в страната – т.е. сигурността на военната база в Тартус на брега на Средиземно море.

Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг също посочи, че Алиансът е все по-притеснен заради руска военна активност в Сирия.

Яалон настоява, че ако руснаците планират удари срещу бойците от “Ислямска държава”, те ще трябва да съгласуват намеренията си с водената от САЩ международна коалиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

52
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
бе за ловеч, стара загора, русе и севлиево си в грешка. Нищо няма да стане там. В Батак ще яде бой, в Габрово и Троян или ще му се смеят или ще го гледат с неразбиране, просто щото ще си помислят, че е някаква глупава шега. Габровец съм, сестра ми до скоро живееше в Сопот, редовно преди ходех из Троян, в Стара Загора ми беше до скоро обвързан бизнеса, Русе го обичам като град, имам приятели от Батак и сите там са малко ултраси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
И аз бих препоръчал на такива ***, вместо да мишкуват като ролита-молита, да отидат да обяснят кое-как е било с Русия из родните места на Ботев, Левски и Раковски. Да иде до Панагюрище, Батак, Плевен, Русе, Стара Загора, котел, Калофер, Карлово, особено Ловеч, Троян, Габрово, Севлиево и да се изтъпани някъде на площад и да обясни колко лошо нещо е Освобождението от турско, което е осъществила гадната Русия и как ни е заробила, че всички са с промити мозъци и по-добре сме си били с ***, вместо със Столетов, Гурко и Тотлебен... Па да види как ще го посрещнат, а не тук като незаконно дете на мишка и *** да се разРолва и разпищолва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 11 rate down comment 4
Bones57
преди 8 години
*** грозен, хващай пътя за Анадола и стига цапа наоколо, че кармата е лошо нещо. За шепа центове се продавате като магистрални ***, но дори те имат повече достойнство от вас, *** безродни.Знам, че за любителите на *** пушки освобождение не е имало и не са умирали руснаци за тая земя, ама я се пробвай да ги дрънкаш тея глупости пред българин на живо и да видиш как бързо ще те заболят джуките. *** нещастен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 11 rate down comment 2
Илко
преди 8 години
Много точно казано! Само *** са били добре под турско робство , нещо като сегашната демокрастия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
освен това-кво ми цитираш комунисти. Дай някой народен будител да е капиталист, молим:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
мхм...ами...Левски никъде директно не споменава Русия. Има един пич, дето разправя, че го бил чул, ама той самият никъде директно не го прави. Но си прав, че прави такива намеци. Ботев има...май две изказвания, ама ако бъркам не се сърди, против Русия. След като е ходил да събира пари за оръжие там. Има една ГОЛЯЯЯЯЯЯМА уловка. Говорят за царска Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Даже по-зле. Ако загуби тая база Русия губи единствената си база извън бившият СССР. Ако...например САЩ загубят базата си в БГ бълха ги ухапала-те май над 150 имат. А ся де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Ние като сме продукт на нашето време, ако избора ми е ЕС и половин милион сирийци тук и квото и да е друго(включително евразийският съюз или независима държава)-искам референдум. Между другото Левски не е утопист. Даже си е бил краен прагматик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Това не съм, но е знам, че е комунист:) И знам, че след 89та т.нар. "демократи" обявиха половината му писания за фалшификат, щото някак си не може хем да е символ на патриотизмът и да е каманяка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още