IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Иран

Екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр Ал-Нимр увеличи напрежението между Рияд и Техеран, а от дипломатическата война пострадаха рингитът и рупията

09:18 | 04.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстрацията срещу Саудитска Арабия заради изпълнената присъда на Шейх Нимр Ал-Нимр в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрацията срещу Саудитска Арабия заради изпълнената присъда на Шейх Нимр Ал-Нимр в Лондон. Снимка: Ройтерс

Малайзийският рингит спадна до почти едномесечно дъно след ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия, което от своя страна подкрепи търсенето на долари. Рязко понижение се наблюдава и при индонезийската рупия, предава Bloomberg. 

Рингитът се обезцени с 1% до 4,3360 за долар към 7:30 часа българско време, като това представлява най-ниското равнище от 17 декември. Валутата изгуби около 19% през миналата година, отчитайки най-лошото представяне в Азия. Основният натиск дойде от спада на Брента, който засегна перспективите пред единствения голям нетен износител на суровината в Югоизточна Азия.

Причината е фактът, че Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Иран вчера в отговор на щурмуването на посолството на кралството в Техеран. Напрежението между двете страни е заради екзекуцията на шиитския духовник Шейх Нимр Ал-Нимр, за която Иран предупреждаваше, че “ще струва скъпо” на Саудитска Арабия, припомня Ройтерс.

Външният министър на кралството Адел ал-Джубейр съобщи на пресконференция в Рияд, че посланикът на шиитски Иран е бил помолен да напусне страната в рамките на 48 часа. “Кралството няма да позволи на ислямската република да подкопае сигурността му”, коментира той.

Ирански демонстранти щурмуваха посолството на Саудитска Арабия в Техеран рано в неделя, а иранският върховен водач аятолах Али Хаменей заплаши Рияд с "божествено възмездие" заради изпълнението са смъртната присъда на Шейх Нимр Ал-Нимр, яростен противник на управляващото саудитско кралско семейство.

Джубейр на свой ред заяви, че атентатът в Техеран е в съответствие с политиката на Иран за дестабилизация на региона чрез създаване на "терористични клетки" в Саудитска Арабия.

“Кралството, в светлината на тези реалности, обявява, че прекратява дипломатическите отношения с Иран и поиска оттеглянето на делегатите от дипломатическите мисии на посолството, консулствата и офисите, свързани с него, в рамките на 48 часа. Посланикът е призован да ги уведоми”, коментира саудитският външен министър.

В отговор иранският зам.-министър на външните работи Хосеин Амир Абдолахиян коментира по иранската държавна телевизия, че с прекратяването на дипломатическите отношения кралството “не може да прикрие своята голяма грешка”.

САЩ – най-големият западен поддръжник на Саудитска Арабия, същевременно насърчи дипломатическата активност и призова лидерите в региона да предприемат стъпки “за намаляване на напрежението”.

"Ние вярваме, че дипломатическата ангажираност и директните разговори остават съществени за преодоляването на различията и ще продължим да призоваваме лидерите в региона да предприемат стъпки, за да се успокои напрежението", заяви служител от администрацията на президента Барак Обама.

Държавният департамент на САЩ признава обаче, че екзекуцията на Нимр “рискува да изостри напрежението между шиити и сунити в момент, в който то спешно трябва да се намалява”. Това становище беше повторено и от топ дипломата на Европейския съюз (ЕС) Федерика Могерини.

Напрежението между шиитски Иран и консервативната сунитска монархия Саудитска Арабия непрекъснато нараства през последните години, тъй като те подкрепят противоположните сили във войните и политическите конфликти в Близкия Изток. Силната риторика на Техеран е подкрепена и от действията на шиитските съюзници на Иран в региона. Сайед Хасан Насрала, ръководителят на ливанската Хизбула, определи изпълнението на присъдата на шиитския духовник като “послание за кръв”. Муктада Садр, иракски шиитски духовник, пък призова за “гневни протести”.

Президентът на Иран Хасан Рухани определи екзекуцията на Шейх Нимр Ал-Нимр като “нечовешка”, но и призова за задържане и наказание на “екстремистите”, атакували посолството на Саудитска Арабия в Техеран и консулството в североизточния град Машхад, съобщиха държавните медии на ислямската република.

Началникът на полицията в Техеран съобщи за арестуването на неясен все още брой “непокорни елементи”. Според иранската прокуратура става въпрос за 40 души.

Нимр беше най-отявленият критик на управляващата династия на Саудитска Арабия сред шиитското малцинство. Той се смяташе за лидер на най-младите активисти на шиитите, които изглеждаха уморени от неспособността на по-възрастните да постигнат равенство със сунитите, отбелязва информационната агенция.

Изпълнението на смъртната му присъда, заедно с присъдите на още трима шиити и 43-ма членове на терористичната организация Ал Каида, предизвика гневни протести в източната част на Саудитска Арабия.

Въпреки че повечето от 47-те мъже, убити в най-голямата масова екзекуция на кралството от десетилетия, са сунити, осъдени за атентати на Ал Каида в Саудитска Арабия отпреди години, изпълнението на присъдите на Нимр и другите трима шиити – всички обвинени в участие в стрелба срещу полицията, привличат най-голямо внимание в региона и извън него.

Ирак, чието шиитското правителство е близко до това на Иран, религиозни и политически фигури поискаха да бъдат прекратени връзките със Саудитска Арабия. Това поставя под въпрос регионалният съюз срещу “Ислямска държава” – терористичната организация, която контролира обширни територии от Ирак и Сирия.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
и петрола както беше пренаситен и щеше да слиза фюу нагоре, а борсата потъна .... тц тц тц а аз съм дълги пу да му се невиди, ама не на петрола ...... ем до гърло и продължаваме какво да се прави ..... не може само печалби като колегите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още