IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската Amec Foster Wheeler консултира въглищните ни централи за дерогацията

Четирите топлоцентрали в Маришкия басейн са поискали по-дълъг срок за внасяне на доклада относно отлагането на прилагане на европейски норми

11:22 | 20.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2</em></p>

Снимка: ТЕЦ Марица Изток 2

В края на септември четирите въглищни централи в Маришкия басейн наеха консултант, който да им помогне да подготвят документацията за дерогация относно новите, по-стриктни правила за емисиите от големите горивни инсталации в ЕС. От доклад на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 до парламента е видно, че компанията, която ще консултира централите, е британската Amec Foster Wheeler.

Четирите централи са поискали и срокът за внасяне на документацията за дерогациите да бъде удължен от 6 месеца на 12 месеца.

Консултантът, избран от ТЕЦ „Марица Изток“ 2, AES Гълъбово, КонтурГлобал и ТЕЦ „Брикел“, има опит в този вид дейности, гарантират от държавната компания. Изборът му беше направен след обществена поръчка, обявена в средата на септември. Индикативната стойност на поръчката в документацията на държавната централа е 195 хил. лева.

Очакванията са, че до края на годината консултантът ще бъде готов със заключенията.

Процедурата предвижда, че след като бъдат готови анализите – четири отделни за всяка една от централите, инвеститорите ще могат да подадат и искане до Брюксел за дерогация. Това може да стане само ако докладът покаже, че ползите от прилагането на европейските норми са незначителни спрямо разходите, които трябва да бъдат направени.

Четирите въглищни централи в Маришкия басейн обединиха усилията си, за да направят оценка на разходите спрямо ползите от покриването на изискванията за емисии азотен окис, живак и серен диоксид. Този анализ е важен, защото от резултата зависи дали ще бъдат удовлетворени исканията на българската страна за дерогация, тоест отлагане на прилагането на европейските норми.

Според първите оценки новите екологични норми ще костват поне 1 млрд. лева на енергетиката, което може да се окаже непосилно за компаниите и секторът да се окаже в критична ситуация. Въглищните централи осигуряват голяма част от електроенергията в страната и са важен елемент от баланса са енергийната система.

От доклада на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е видно още, че дружеството продължава с опитите да намали замърсяването, причинено от дейността му. Централата има договор с Lumex Analytics за оценка на емисиите живак преди и след преминаване през сероочистващите инсталации, както и на съдържанието на живак в лигнитните въглища.

От началото на годината държавната централа е на загуба в размер на 83,5 млн. лева, като от дружеството обясняват този негативен резултат с по-високите цени на квотите за въглеродни емисии – до малко над 7 евро на тон, спрямо 4,96 евро на тон година по-рано. Централата разполага и с по-малко квоти, става ясно от доклада. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още