IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" предлага с 32% по-висока цена на газа от 1 април

Компанията мотивира това искане с очакваната по-висока доставна цена на природния газ през пролетта

22:31 | 10.02.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Цената на природния газ да поскъпне с 32,44% от 1 април ще поиска газовият оператор "Булгаргаз" от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Според разчетите на газовата компания през второто тримесечие цената на суровината трябва да бъде 371,10 лева (без акцизи и ДДС) за 1000 куб. метра. Цената е без такса за пренос, която е в размер от 19,73 лева за 1000 куб. метра.

Спрямо цената сега увеличението е от почти 91 лева за 1000 куб. метра.

Причината "Булгаргаз" да поиска това увеличение са очакваните по-високи доставни цени на газа от пролетта, както и курса на щатския долар.

"Булгаргаз" ще внесе окончателните си изчисления за цената на природния газ в КЕВР на 10 март, каквито са изискванията на закона.

От 1 януари 2017 година природният газ поскъпна с 4,65%. В края на 2016 година от компанията предложи увеличение от 13,53 на сто, но енергийният регулатор не удовлетвори това искане. Мотивът на Комисията да не съобрази с предложението беше, че с решенията си през годината е дала на "Булгаргаз" 40 млн. лева надвзет приход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
StraightForward
преди 7 години
"очакваната по-висока доставна цена на природния газ през пролетта"Тия и те работят с ВАНГА, АМА ДА ТРЪМПФФФ СИ Е РИСК И МОЖЕ И ТОВА ДА СТАНЕ!! АХАХХАХАХАХАКОМУНИСТИТЕ, КАТО ИДВАТ И ИДВА ГЛАДА, А ТОЙ ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ Е ПО СИЛЕН ОТ ТОКА!!! Такава е логиката на крадливите роми!! ?? :):) Сред, които си живеем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още