IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще иска "Газпром" да поеме повече ангажименти за уреждане на делото на ЕК

Част от ангажиментите на руския гигант вече са отразени в договорите с България, каза служебният енергиен министър

11:23 | 24.04.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Част от ангажиментите, които "Газпром" е поел за България по воденото от Европейската комисия (ЕК) дело за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа, вече присъстват в договорите с "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това обяви служебният министър на енергетиката Николай Павлов по време на брифинг в Министерския съвет.

Той направи този коментар след среща между служебния премиер Огнян Герджиков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, свързани с воденото дело.

Като пример Павлов посочи, че няма забрана за реекспорт на газ от страна на "Булгаргаз" към трети страни.

По отношение на междусистемните връзки България подписа споразумение за отваряне на капацитета през миналото лято за съществуващата връзка "Кулата - Сидирокастро", припомни още служебният министър.

В тази връзка България ще настоява за разширяване на ангажиментите на руския гигант, заяви Павлов.

Той обясни още, че информацията по предложенията на "Газпром" не е достатъчна за крайни становища.

Държавните дружества, засегнати от казуса - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ, ще изпратят днес своите уточняващи въпроси до Европейската комисия с искане за уточнения по неясните моменти. Ако отговорът на Брюксел се забави, страната ни ще поиска удължаване на срока за становища.

Павлов уточни още, че 4 май е само индикативен срок и позициите на страните могат да бъдат надграждани и след тази дата.

Клаузата, забраняваща продажбата на газ на трети страни, присъства в договорите на другите страни, засегнати от казуса, посочи от своя страна бившият енергиен министър Делян Добрев, който също присъства на срещата. България ще подкрепи отпадането на това условие за целия регион, допълни той.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова посочи по време на брифинга, че по голяма част позициите на служебното правителство и на ГЕРБ съвпадат. Тя призова за единна позиция на политическия елит, за да бъде запазена ролята на България като транзитен център и да бъдат постигнати добри цени.

Николай Павлов уточни още, че ще инициира дебат по казуса в Народното събрание, за да бъде изработена национално отговорна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
be_google
преди 6 години
Газпром трябва да подаряват газа на българската мафия!!! А ако и Айфоня раздават джаджите си без пари ще е разйско изживяване....съпорт моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
dakl
преди 6 години
България използува 98% от общото количество потребяван природен газ от доставките на "Газпром".А това нещо значи. А след две години, когато изключат напълно украинския газопровод, може би ще си доставяме газ от Космоса???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още