IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на месеца България може да получи първата алтернатива на руския газ

Това може да стане чрез съществуващия интерконектор с Гърция - между Сидирокастро и Кулата

11:57 | 07.06.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на месеца ще има предпоставка страната ни да получи първа алтернатива на руския природен газ, съобщи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Това може да стане чрез съществуващия интерконектор с Гърция - между Сидирокастро и Кулата.

"Водят се преговори с гръцката страна в насока за капацитета и възможностите за използването на връзката", съобщи Иванов.

Газът, който България може да получи по това направление, най-вероятно ще дойде от терминала за втечнен газ в Ревитуса, прогнозира още той.

Припомняме, че след кризата с газовите доставки от Русия през 2009 година връзката с Гърция беше модернизирана и потокът вече може да бъде обърнат, но досега това беше възможност, която страната ни може да използва само при кризисни ситуации. 

С отварянето на това направление обаче за първи път в страната ни ще влезе природен газ, който не идва от "Газпром", а и активирането на газовата връзка ще даде възможност за виртуална търговия със суровината.

Иванов отказа да коментира как отварянето на южното направление на доставки ще се отрази на газовия пазар у нас. Според него обаче наличието на конкуренция на пазара винаги подобрява качеството на услугата и на цената.

Прогнозата на Иванов е до края на годината да няма "сериозни изменения" на цената на природния газ на фона на стабилизирането на петролните пазари.

"Виждам, че в последния месец има стабилизиране на световния пазар на цени около 50 долара за барел от сорта Брент, което е добре, защото означава, че няма да има някакви сериозни промени на цената на природния газ", обясни председателят на енергийния регулатор.

Иванов посочи още, че на 10 юни "Булгаргаз" трябва да внесе окончателното си предложение за цената на "синьото" гориво за българския пазар през третото тримесечие. Той не очаква промяна спрямо досегашните изявления на газовата компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Dimat
преди 7 години
Браво!Пак хванахте темата,за обезмозъчаване на стадото!И така...до края на стадото!Направите ли му пластмасови ковчези от "безплатния" г^з от великите конектори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
ppl
преди 7 години
Аз доколкото знам, Лукойл отдавна не е руски... просто за протокола, има си регистри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Нека мypзилкaнeтo да започне сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Крейзи , дай малко цифри...на каква цена ше бъде възможната евентуална доставка от Гърция ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Българинът плаща и най-скъпите горива. От 2012 г. до днес без акциз и ДДС, цената в България изпреварва средноевропейската цена с 30% при бензина и почти 50% при дизела. Докато в същия момент в хазната постъпват минимални средства заради най-ниския акциз. Да не споменавам изкуствено създадения картел от веригите бензиностанции. Никаква реакция от държавните институции. Напротив. Човек има усещането, че получават заплатите си не от нашите данъци, че защитават не интересите на българските граждани, а на един монополист, успял да си купи цели държавни институции.А българинът продължава да бъде с най-ниски пенсии и заплати в Европа. И една от основните причини е безогледното, брутално източване на национален ресурс в посока Кремъл.Дори и при производството на електрическа енергия Кремъл дере най-успешно българина с по три кожи.Най-големият производител на най-скъпия ток от ВЕИ е всъщност руската фирма ЛУКОЙЛ ЕНЕРГИЯ И ГАЗ БЪЛГАРИЯ ЕООД.Както е видно от приложената графика на счетоводните им баланси, за последните 7 години руската фирма е отчела приходи от над 700 000 000 лв. (700 милиона лева). Сами виждате и отчетената печалба. В повечето от годините дори и не са отчели печалба. Сакън, да не платят и данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
DutyFree
преди 7 години
http://istinata.bg/?p=536
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Нещастен народ, "управляван" от мошеници. Отдавна трябваше да има газови връзки със съседните ни страни. И не защото "руският газ... дъра, дъра, дъра...", а защото елементарният здрав разум го изисква. Но с болен разум - толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 27
0pk
преди 7 години
"...aктивирането на газовата връзка ще даде възможност за виртуална търговия със суровината."Каквато търговията, такава и икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още