IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Няма по-добра алтернатива от собствения добив на природен газ

Прокуратурата е компетентна да се произнесе дали има нарушение в енергетиката, заяви депутатът

17:05 | 13.09.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Делян Добрев: Няма по-добра алтернатива от собствения добив на природен газ

В ЕС България е държавата, която е най-зависима от един доставчик на природен газ. За страната няма по-добра алтернатива от собствения добив на синьо гориво. Това каза пред БНР Делян Добрев, бивш министър на енергетиката и председател на парламентарната енергийна комисия.

„Ние сме 90% зависими само от един доставчик. И това представлява известен риск, както за сигурността на доставките, така защото не гарантира по никакъв начин добри цени, които биха стимулирали икономиката“, коментира той. 

Затова според него основна тема за България в сектор „Енергетика“, от една страна, са дефицитите и цената на тока, но много по-важно е да осигурим алтернативи на руската зависимост.

Добрев припомня, че през 2012 година е подписан договор за
блок „Аспарух“ в Черно море. Той очаква до края на месеца да приключат конкурсите за избор на изпълнител при проучване за природен газ и петрол в два блока в Черно море - „Силистар“ и „Терес“.

„Това гарантира както енергийна независимост, така и много по-ниски цени на газа“, коментира Добрев. 

Що се отнася до разнообразяването на маршрутите, той отчита, че най-важната инфраструктура, която предстои да се изгради, е връзката с Гърция, защото тя ще ни даде достъп до газа от Каспийския регион.

По повод подготвяния от работодателите протест за цената на тока на 30 септември Делян Добрев коментира, че проектите в енергетиката са дългосрочни.

„Трябвало е да се протестира преди 10 години, когато са сключвани тези споразумения, тогава, когато са приемани най-добрите условия в света за развитие на ВЕИ в най-бедната държава в Европейския съюз. Сега при свършен факт колкото и да протестира някой, мисля че е безсмислено“, заяви депутатът.

Той беше категоричен, че са предприети реформи в енергетиката, а регулаторът е независим.

Запитан дали се бои от тази нова фаза на протестите заради поскъпването на електроенергията той каза: „Не, защото през юли се говореше за стотици хиляди нови безработни, увеличение на цените на стоките в магазините. Видяхте, че нищо от това не се случи“.

Във връзка с искане на работодатели договорите за „Марица“ 1 и 3 да се да се гледат от прокуратурата той каза, че самият той като министър е внесъл сигнал до държавното обвинение за особените залози, които са подписани по тези договори.

По думите му прокуратурата е компетентна да се произнесе дали има нарушение или няма. Добрев обаче заяви, че не знае докъде се е придвижил подаденият от него сигнал.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 2
IAzDaKaja
преди 8 години
Да, така е.Говорих по принцип как се прави бизнес когато си изостанал и слаб. Като искаш на по-горен етаж, взимаш асансьора, който хората са направили, не се катериш по фасадата като ***, за да бъдели нещата "в твои ръце".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 2
novak li sam
преди 8 години
Преди година-две предсказах спада на международните цени на природния газ и настоявах, че е по-добре да купуваме евтин газ, отколкото да ровим в земята, особено за шистов газ.Събитията потвърдиха тази теза - срина се цената на петрола и газа, има свръхпредлагане. За какво ни е да се ровичка в земята/морето, вместо с тези пари да си купуваме евтини суровини?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 4
IAzDaKaja
преди 8 години
Моля!??Ползите ще са нулеви ако НЕ викнем тези компании, а ще са максимални ако ги викнем. Това са световни играчи на по 200 год, опериращи в 200 държави, владеещи пазарите и връзките в бранша. Без тях сме за никъде - никога няма да създадем български оператор, сравним с тях, а и няма смисъл: все едно да си правиш сам кола в гаража с дъски и ламарини, вместо да си я купиш от Тойота.Ти какво се притесняваш сега, да не те излъжат ли? Точно тебе от 200 държави? Ами следи документите, сравнявай числата с останалите 199 и всчко ще е ОК. Нашите концесии са много добри до сега, никой не се е оплаквал от тях, освен Болен Сидеров Лудия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Казваш все тая. Така или иначе редовия гражданин ще разбере за този добив само от споровете по телевизиите. Ползата за него ще е нулева. Логиката ти трябва да е друга. Не колко ще е реномирана компанията или колко ще е начетен и титулован политика които ще избираш, а до колко ще направи НЕЩО за теб! Компанията може и да е реномирана ама ти не си част от нея а тя се грижи за нейните си хора. Полотика може и да е супер знаещ и можещ ама да работи за себе си. Ти каква полза имаш от това!? Ама, че логика имаш! :))) По същия начин трябва да разглеждаш и държавите с които дружим. ПОЛЗАТА ЗА НАС . Какво те засяга колко били страхотни САЩ! Ами да богати са, като има будали като българите по цял свят,ще са я! И по богати ще станат! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Та ние даже сами да си го добием пак ще ни го вземат! Само дето усилия ще положим! :))) Боже че наивен народ! ха ха ха ... На пазара ще ни напляскат като *** на женския пазар ! ха ха ха Собствен добив а!? :)))Ще поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
За какъв СОБСТВЕН добив мечтаеш бе !? :))) Коя е тази БГ компания дето ще го осъществи!? Не разбра ли досега толкова години че ние сме просто ресурсна база. Идват хората добиват си плащат по петак на силните за деня в БГ и си отиват заедно с печалбите. :) Какъв собствен добив!? Та ние даже сами да си го добием пак ще ни го вземат! Само дето усилия ще положим! :))) Боже че наивен народ! ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
fon
преди 8 години
Това не би било изгодно за Русия и ние патриотите не бива да го допуснем.Измисляйте всякакви причини да блокираме собствения добив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
novak li sam
преди 8 години
1. ***. Не може да има по-добра алтернатива просто защото има само една.2. Готов съм да сключа с ГЕРБ, подобно на "Американските Марици" дългосрочен договор да плащам с 50 % по-ниска цена на газа занапред, след като Това гарантира както енергийна независимост, така и много по-ниски цени на газа, коментира Добрев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
IAzDaKaja
преди 8 години
Украински ръце, български ръце, марсиански ръце... какво ти пука - важното е да е в ръцете на утвърдени световни компании и специалисти за да печелим максимално, а не да го гепи някой *** Пеевски и да загроби всичко, било от некадърност или от крадливост...Най-много ме е яд, че българите не умеят да следят собствения си интерес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Горките! Чак да ги съжали човек! А от любов към изстрадалия БГ народ въпреки трудностите напират за продължаване на договорите. А ми тия дето газ искат да добиват!? И тях да ги оплаче човек. Само заради Бойко , са решили да добиват ако открият. Не заради печалби а понеже са ни приятели. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още