IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ България инвестира 95 млн. лева в мрежата си през тази година

Като част от инвестиционната си програма компанията подменя 110 kV кабел в столичния квартал "Захарна фабрика"

13:23 | 07.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Подмяната на 110 kV кабел в София. Снимка: <em>ЧЕЗ Разпределение</em></p>

Подмяната на 110 kV кабел в София. Снимка: ЧЕЗ Разпределение

Инвестиционната програма на "ЧЕЗ Разпределение" за 2016 година е на стойност 95 млн. лева. В тази сума се включват различни проекти - подмяна на остарялата мрежа, подстанции, изкупуване на съоръжения и т.н. Това съобщи Цветомир Ралчев, директор "Стратегическо планиране и развитие на мрежите" в "ЧЕЗ Разпределение".

Компанията представи една от най-мащабните инвестиции през тази година в мрежата - подмяна на 110 kV кабел в столичния квартал "Захарна фабрика", както и реконструкция на две подстанции - "Боримечка" и "Орион". В проекта са инвестирани 2,3 млн. лева. Очаква се работата да приключи до края на 2016 година.

С реализацията на проекта ще бъде подобрена надеждността на захранването с електроенергия на 1/3 от клиентите в София, коментира изпълнителният директор на "ЧЕЗ Разпределение" Петър Халоковски.

Кабелът с дължина от 2 250 метра не съдържа мед и от компанията се надяват да не представлява интерес за крадците на инфраструктура, като така да бъдат намалени до минимум прекъсванията на захранването.

За 11 години в България "ЧЕЗ Разпределение" вече е подменило около 1/3 от енергийната инфраструктура в Западна България. Инвестирани са над 1 млрд. лева, допълни още Халоковски.

В компанията планират подмяната и на други 110 kV кабели, като приоритет имат по-старите съоръжения, чийто срок на експлоатация е почти изчерпан, и тези с висока аварийност, коментира и Томаш Пецка, главен директор "Управление на активите" в "ЧЕЗ Разпределение".

Инвестициите в мрежата се съгласуват с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която трябва да одобри разходите.

Част от инвестициите през годините са насочени и към зимните курорти. Повечето места се захранват не само от една точка, а от две подстанции. Така при повреда захранването се подава през другата точка.

"ЧЕЗ Разпределение" вече извършва профилактика и подготовка за зимния сезон. Обследват се съоръженията и се установяват местата, в които могат да възникнат проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още