IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Срокът за отговор по делото на "Газпром" остава непроменен

Засегнатите страни имат 7 седмици за становище, което по-дълго от обичайното в дела за конкуренция

20:09 | 24.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Крайният срок за изпращане на становища по предложеното споразумение между ЕК и "Газпром" остава непроменен - 4 май, съобщи говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел.

Към момента няма решение за удължаване на срока за консултации със заинтересованите страни във връзка с ангажиментите на руския гигант, поясниха още от ЕК пред БНР. Европейската комисия е готова да предостави допълнителна информация на българските власти, ако бъде поискана, обясняват още от Брюксел.

По-рано днес служебният министър на енергетиката Николай Павлов посочи, че има много неясна информация в предложенията на "Газпром" по делото за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа. Той посочи, че държавните енергийни компании ще изпратят запитване до ЕК с молба за разяснения.

Ако отговор не бъде получен, България ще настоява за удължаване на срока за становища, обясни още Павлов.

Източник от ЕК коментира пред националното радио, че обичайно преди всяко решение, свързано с конкуренцията, на засегнатите страни се дават само 4 седмици, за да изразят мнението си, а в случая с "Газпром" България и останалите страни имат 7 седмици.

Николай Павлов коментира още, че ангажиментите, които е предложил "Газпром" вече са част от договорите за България и страната ни ще поиска повече от руската компания. Не е ясно обаче дали дали това ще бъде прието от ЕК.

Възраженията трябва да са сериозно аргументирани и да доказват, че руските предложения не дават достатъчна гаранция за свободна конкуренция при доставките и транзита на природен газ, посочват от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още