IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергийната система издържа стрес теста

Към момента има резерв на мощностите и ограничителни мерки не се налагат, съобщиха от КЕВР

11:49 | 11.01.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Електроенергийната система издържа върховите натоварвания, а Електроенергийният системен оператор (ЕСО) успя да осигури нужните мощности и без да бъде ограничен износът на електроенергия. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той отчете, че в пиковите часове не е имало нито една авария в производствените мощности. "Гръбнакът" на производството са били АЕЦ "Козлодуй" и трите големи централи в Маришкия басейн. Те са работели на максимума без никакви проблеми.

На въпрос на Investor.bg Иванов посочи, че големите разлики в потреблението през зимния и пролетния сезон е неизбежно заради климатичните условия в страната. През последните дни бяхме свидетели на товар в мрежата от над 7 хил. мегавата, а през пролетта той пада под 3 хил. мегавата. Решението на този проблем е спиране на част от мощностите в пролетните месеци, призна Иванов.

Председателят на КЕВР беше категоричен, че ограничаване на износа не се препоръчва от европейския системен оператор (ENTSO-E). До ограничение може да се стигне, ако производствените мощности не достигат, за да подадат нужните количества електроенергия в системата, а не за стабилизиране на цените на свободния пазар.

Преди дни цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса достигна средно ниво от 246 лева за мегаватчас, което е почти двойно над средната цена в предишните месеци. Причината е очакваното голямо потребление.

Към момента има резерв на мощностите и ограничителни мерки не се налагат, посочи още Иванов. Ако този резерв бъде изчерпан, износът обаче ще бъде преустановен. "Засега системата мина без такава мярка", допълни Иванов.

КЕВР проверява и как Топлофикация Перник е изпълнила своите задължения към абонатите си. В началото на седмицата дружеството остави без топлоподаване града и посочи, че причината е замръзване на въглищата.

Заради замръзнали въглища не можа да се активира и студеният резерв на ТЕЦ „Бобов дол“. Централата вече получава въглища директно от мината и двата блока работят с мощност от по 150 мегавата, каза още Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
И не само. За газа говоря :)Интересно колко ли въглища ще изгорят германците тази зима?https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2015/11/20/germany-opens-another-new-coal-plant/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Гледам, че и тукашните експерти по чиста енергия траят като пр^ъднали... На пролет пак ше почнат с дришните срещу АЕЦ и ше запеят оди за чистата енергия... Наистина, в момента само една аварийка на единия блок на Козлодуй или на некоя от Мариците и ше се види кон боб яде ли и има ли почва ядрената енергетика в България. Че и в Европа! И може ли ВЕИ да замени АЕЦ... Справка - кризата в съседните безядрени държави - Турция и Македония са половината без ток, а Гърция ходи по ръба с козлодуйски "вливания"... А между другото, германците и руснаците намериха чалъм да напълнят Северен поток на 110%, щото отказващата се от АЕЦ Германия думка ток от газови централи като луда... Щато с ток от ветър и мъгла - студ бе бате, ше ни прави да умиргъш... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 1
Jay Gould
преди 7 години
Няма ли да дадете дума на Газдов - председател на Българската фотоволтаична асоциация, как са спасили държавата в големия студ и от глобалното затопляне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 7 години
Издържа, но с голяма доза късмет:1. Размина се без аварии(дай Боже така да е и занапред)2. Температурите се задържаха около -10, -15. А можеше да паднат и още.В тази връзка е добре да се работи за запазването на ТЕЦ Варна.При това не само с обновените там 3 блока, а да се възстановят и останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още