IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР: Ако цената на газа не се повиши, "Булгаргаз" ще спре да плаща на "Газпром"

От енергийния регулатор заявиха, че няма да допуснат по-висока цена на тока, за да бъде задържана цената на парното

16:37 | 04.04.17 г. 11
<p>
	Заседанието на енергийния регулатор протече на фона на протести пред сградата на КЕВР. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Заседанието на енергийния регулатор протече на фона на протести пред сградата на КЕВР. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Цената на природния газ трябва да бъде повишена от 1 април и няма никакви основания това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да бъде отложено или отменено. Повишението е заложено в действащия в момента договор с "Газпром" и ако не бъде отразено от регулатора, "Булгаргаз" има два варианта за реакция - да покрие необходимите средства със заем или да спре да плаща на руската компания, което ще доведе до спирането на газовите доставки.

Това обясниха от КЕВР по време на открито заседание, на което беше обсъдено очакваното повишение на цената на топлофикационните услуги и на тока, произведен по комбиниран способ. Ръстът на цената на топлофикационните услуги, предвиден от работната група на регулатора, е между 17 и 38 на сто, в зависимост от дружествата. За София увеличението ще е от 23 на сто.

Заседанието протече на фона на протести пред сградата на КЕВР. В залата присъстваше и омбудсманът Мая Манолова, която заяви, че е "силно притеснена от шоковото поскъпване на природния газ", което ще доведе и до повишаване на цените на топлофикационните услуги, тока (с под 1% за крайните потребители), а оттам и с "ефекта на доминото" за всички стоки от първа необходимост.

За нея увеличението на газа се прави без аргументи и не се спазва балансът между интересите на гражданите и дружествата, а е изцяло в интерес на енергийните компании.

От гражданските организации, които присъстваха на заседанието на КЕВР, пък обясниха, че са изпратили писмо до президента Румен Радев и служебния министър Огнян Герджиков с искане те да се намесят и да задържат повишаването на цената на газа. Основание за това са водените преговори между Европейската комисия и "Газпром", като очакванията са, че те ще доведат до пазарно определяне на цената на газа за региона, а съответно и до по-ниски цени.

"От 1 април "Газпром" начислява по-високите цени, определени съгласно договора с "Булгаргаз", които "Булгаргаз" трябва да изплаща редовно", каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Той допълни, че регулаторът не определя цените, а само проверява дали "Булгаргаз" правилно отразява цената, записана в договора с руския доставчик, курса на щатския долар и цените на алтернативните горива.

"Нито ние можем да въздействаме върху тези фактори, нито министерствата или други институции", каза още Иванов.

От работната група към регулатора поясниха още, че с увеличението на цената на суровината от 1 април се отразява и поскъпването на газа от 1 октомври 2016 г. и от 1 януари 2017 г. В предишните две тримесечия КЕВР не удовлетвори в пълна степен исканията на газовото дружество, защото имаше надвзети приходи, които сега вече са изчерпани.

По време на заседанието и Мая Манолова, и представителите на гражданските организации посочиха, че при цена на газа през първото тримесечие на 2014 г. от 630 лева за 1000 куб. метра парното в София е било с цена от 79,89 лева за мегаватчас. Сега цената на газа е 382,99 лева, а предложението за цената на парното - 79,20 лева.

Омбудсманът каза, че би оправдала тези цифри, ако зад тях стои план за оздравяване на "Топлофикация София". Тя обаче цитира данни, според които загубите на дружеството са относително постоянни - 58 млн. лева през 2014 г., 59 млн. лева през 2015 г. и 40 млн. лева през 2016 г.

"Протекционистичната политика за "Топлофикация София" не дава отражение върху финансовите резултати на дружеството", каза Манолова в заключение.

В работната група на регулатора защитиха изчисленията си, сочейки, че няма пряка корелация между цената на газа и на топлофикационните услуги, защото влияят и много други фактори. Освен това и горивните разходи на топлофикациите се променят в различните месеци.

В допълнение председателят Иван Иванов обясни, че с предишни решения цената на парното е била задържана за сметка на цената на електроенергията, произведена по комбиниран способ. Така потребителите на електроенергия всъщност са подпомагали клиентите на топлофикациите.

По време на обсъждането топлофикационните дружества изразиха опасения, че ще има затруднение с отчета на топломерите във връзка с новата цена на топлофикационните услуги, която ще съвпадне с края на сезона. Иван Иванов беше категоричен, че дружествата ще могат да се справят, припомняйки периоди, в които цената се е променяла на всеки три месеца.

Дружествата настояха и разликата между повишението на цените на електроенергията и топлоенергията да не бъде толкова голяма. Иванов обаче каза, че по този начин се защитават интересите на потребителите и няма да допусне по-висока цена на тока, за да бъде задържана цената на парното.

Окончателните промени ще станат ясни след закрито заседание на 7 април.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 7 години
коментарите ти почнаха да бият по тъ.потия тези на мишето ... а вицовете ти, тези на къци :):) ... чукче писал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
не бееее, искам на ПЕТОРНА цена да ни го дава, та да няма нужда от нашите посредници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
skalen orel
преди 7 години
Съграждани, една информация за цената на газта в Белгия.....Аз плащам за 1 куб.газ 1 евро...Годишно употребяваме около 1500 куб.газ 4 чл.семеиство... Това е за готвене и топла вода...Ел.енергия 0,30 до 0,40 цента киловат...Вода 5 евро кубика...С една заплата и половина си покривам год.битови нужди....Ааа и цената на дизела е 1.17-1.20 евро литър..Плюс 0,20 цента за бензина,пропан бутан0,37 цента...Тук също акцизите,данаците и др.са големи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Аз пак да кажа - разбрахте ли що Борисов така навреме побърза да си даде оставката. Сега народното недоволство ще го обират жалките недоразумения Герджиков и Радев + КЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хихи... ***, гадове, поробители, окупатори, примитивни азиатци, американски бази, президентченце - ястреб русофоб, премиерченце - безгръбначен ***, санкции, манкции, ама иначе - ако може газчицата по тънката лайстна, като за Беларус... хихи... Те рашките имат един мноо готин виц по този повод:Един московчанин - шофьор на камион, закъсал в преспите некъде из Чукотка и крещи с цяло гърло: "Людиии....друзьяяяя...... товарищииии ..... братцыиии .. помогитееее...!"А един чукча иззад едно дърво го гледа и си мърмори под носа: "Хм, здесь - люди, друзья, товарищи, братцы, а в Москве - чукчи, чукчи!Нема страшно - емзетката, жулиенчо и смартистите от айтисиктира нали казаха, че секи момент ше ни залеят с LNG за без пари - хем американски... хихи...То ако се правеше силна икономика само с внос и читава енергетика с абортиране на енергийни проекти, ехееейй.... да сме ударили германците у земята... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
scott
преди 7 години
е точмо е тука, те, додохме до параграф 22!ако не го повъшъв бялгаргаз ше спре да праща, АКО ГО ПОВЪШЪТ АЗ ШЕ СПРА ДА ПРАЩАМ.НАКРАЯ ШЕ ОСТАНЕ САМО ЕДИН. СИСТЕМАТА ТЕ ИСКА МЪРТЪВ.СПИРАЙ ПЛАЩАНИЯТАБЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Планът беше БСП да спечели на тези избори. Това не стана и от Русия активираха план Б.Този път няма да опазят Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 7 години
Повишението е заложено в действащия в момента договор с "Газпром" ----да си дойдем на думата, че нещо ни плакнахте очите с : видиш ли долара поскъпнал :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още