IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът поскъпва не на шега от 1 април

Цената на природния газ се увеличава с 30% за второто тримесечие, а опасенията са, че това ще предизвика по-високи цени и на останалите стоки и услуги

09:08 | 01.04.17 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

С нови, значително по-високи цени на природния газ започва второто тримесечие на годината. А това увеличение ще доведе след себе си и по-високи цени за различни стоки и услуги. От 1 април цената на природния газ у нас вече е 363,21 лева за 1000 куб. метра без акцизи, ДДС и таксата за пренос, която е 19,73 лева за 1000 куб. метра. Спрямо първото тримесечие увеличението е от почти 30 на сто.

Това голямо повишение се отразява и върху цените на топлофикационните дружества и на електроенергията, произведена по комбиниран способ. Цените им ще бъдат официално променени след закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 7 април.

Първоначалните изчисления на регулатора показват, че цената на топлофикационната услуга се увеличава с между 18 и 37%. Най-рязкото увеличение е за топлофикацията в Плевен, а най-слабото - във Велико Търново.

Слаба утеха е краят на отоплителния сезон, тоест новите цени ще се отразят само върху топлата вода.

Надеждата на всички е, че до края на годината "Булгаргаз" ще има основание да поиска по-ниска цена - благодарение на процедурата, която Европейската комисия води срещу "Газпром" за злоупотреба на пазара в Централна и Източна Европа. От друга страна от началото на годината цената на петрола върви надолу - суровината е част от методиката за ценообразуване, която използва руската компания за българския пазар.

Цените на алтернативното гориво - петролът, обаче се отразяват с известно закъснение от между 6 и 9 месеца.

Новата цена на природния газ ще доведе и до по-висока цена на тока. За битовите потребители увеличението е от около 1%. Така се компенсират по-високите разходи за изкупуване на електроенергията, произведена по комбиниран способ. Националната енергийна компания (НЕК) е задължена да купува този ток като част от мерките за насърчаване на новите технологии в индустрията, но и цената е преференциална - по-висока.

За отражението върху цените на стоките на по-скъпия газ от седмици предупреждават представителите на различни индустрии. Тепърва ще бъдем свидетели с колко точно ще се променят цените, но заявките са категорични - посоката ще е нагоре.

В допълнение за жителите на София 1 април носи и още едно повишение - на цената на водата. След отлагане на няколко пъти регулаторът най-накрая взе решение да одобри бизнес плана на столичното ВиК дружество. Той предвижда с 18% по-скъпа вода в София през 2017 година. До 2021 година цената ще се повишава още - с общо 47% спрямо нивата до 31 март 2017 година.

Но проблемът всъщност не са цените като цяло - те се определят на пазарен принцип, гарантират от КЕВР.

Проблемът се крие в доходите, заявяват от регулатора и по тази причина вече официално настояват за мерки за защита на енергийно и водно уязвими домакинства. Средствата за тях трябва да дойдат от бюджета, а не от цените на стоките и услугите, казват от КЕВР и предлагат разговорите по темата да започнат възможно най-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
НОСТРАДАМУС
преди 6 години
.ВСИЧКО МОЖЕ САМО БЕЗПЛАТНО НЕ. ЗАЩО ЗА ТЕЯ 20,000 Лв ДЕТО УЖ ГИ ДАВАТ ,, БЕЗВАЗМЕЗДНО ,, ЗА.. САНИРАНЕ .. НЕ НАПРАВИХА ПО ЕДНА ФОТОВОЛТАИЧНА СТАНЦИЯ 2 Kw ДА УЛЕСНЯТ ДОМАКИНСТВАТА. И НЯМА ДА СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ 10,000 Лв. ЧЕ И ЗА САНИРАНЕТО ЩЕЕ ОСТАНАТ ПАРИ, АКО НЕ ГИ ОТКРАДНАТ ,, ПРИСВОЯТ ГРЕШКА НА ЕЗИКА .ПОРЕДНИЯ ОБИР НА НАШАТА ПАРТИЯ ЛЮБИМА.Г.. рабят Е.. лементарноР.. епубликаБ.. ългарияСАМО ДА СПОДЕЛЯ , ЧЕ В МОМЕНТА. ВДИГНАХА ЗАПЛАТИТЕ И, ЗА ДА НЯМА СТАЧКИ, И ДА НЕ ГИ ИЗЛАГАМЕ , ОБЕЩАВАТ МИЛО И ДРАГО ,ДАВАТ И ОБЕЩАВАТ . И НЯМА на КЪДЕ ЗАТОВА УДРЯТ БИЗНЕСА ЧЕ СА ПО- МАЛОБРОЙНИ. АКО ИМ ПОВЯРВА МЕ ЧЕ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, СМЕ / ,,ПРОСТИ,, / В МНОГО ГОЛЯМА ЗАБЛУДА ..ПРЕД ПАРЛАМЕНТА , НЕ ЧАКАЙТЕ........ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ. НЕВОЛЯТА НЯМА , ДА ДОЙДЕ .ПРЕД ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ И НЯМА ОТ КЪДЕ . ЗА ДА СЕ ,,КРАДЕ,, ПО НОВА ПРОГРАМА.ТОЕСТ НЯМА БЮДЖЕТЕН,, ИЗЛИШАК ,, НИЩО ЧЕ ИЗТЕГЛИХА 16 /МИЛИАРДА/ АМИ ТЕЗИ 2 МИЛИАРДА ЗА САНИРАНЕ ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА, И КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩАСАНИРАХА БЪЛГАРИЯ , / ХУБАВО Е , УКРАДОХА / АПИ СЕГА /СЕГА ДА ВЗЕМАТ ДА НАПРАВЯТ ПО ЕДНА ФОТОВОЛТАИЧНА СТАНЦИЯ.ЗА ПО 50,000 Лв. НА СЕМЕЙСТВО ЕЙЙЙЙЙ ТОВА Е ДАЛАВЕРА . ОБРЪЩАМ СЕ КЪМ ВСИЧКИ , ДА СЕ ОБЕДЕНЯВА МЕ А НЕ МЪЛЧЕТЕ , и не се ТАЕТЕ .В ,МОМЕНТА И ЕВРОПРЕЦЕДАТЕЛСТВОТО Е ПРИ , НАС .НЕКА И ТЕ ДА ВИДЯТ КАКВО ,ПРЕДСТАВЛЯВАТ РОДНИТЕ , УПРАВЛЯВАЩИ..БИЗНЕСА СЪЩО ДА ОРГАНИЗИРА ЗАЩОТО , НИЕ СМЕ С ВАС НЕ , ГО ЗАБРАВЯЙТЕ....... И ЗА В БЪДИЩЕ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
Alee
преди 7 години
Глей сега какво ще ти напиша и съм готов на залог: БХ ще подаде оставка 2019 (средата или края), пак изведнъж някой ще му засегне егото. Защо дойде и защо иска да е премиер ли? Много е просто: до 2020 г. ще има още фондове и още лапаница, плюс това те вече се научиха с неговото отроче Черешко как да взимат заеми. А едно куче като се научи да яде л....а няма как да го отучиш. Та за лапаницата е тук хубавеца, и е готов да се върти и да прави компромиси не само с държавата, но и със себеси. След 2020 очаквам: само мед и масло по Цариградско шосе, а Перловска река ще пресъхне и ще потече гроздова. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
dani de vito
преди 7 години
Цените според мен не се вдигат от Газпром ,това си е решение на ДКЕВР.И тъй като трябва да има някакъв повод за това ,хайде руснаците виновни.Цената на Природния газ от началото на 2017 е спаднала със 19 процента в долари.Като се купи на тази цена Булгаргаз съответно я съхранява ,транспортира и препродава в страната.Освен че си калкулира разходите ,фирмата си начислява и солидна печалбичка тъй като са монополист за внос.Хайде и заплатите да ги дигнат наедно с тия по норвежките платформи и виж че дойдоха до дефицит.Направят подаръче за да лобира някой в комисията и хоп -прието .Аз бих поогледал имотното състояние на членовете ей така ,от интерес и на родата им ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 7 години
Де са кухаото , Стовен , селинджъра , МЗто , лусиен...а , и ГМОто , да обадят за диверсификацията , хъбовете , *** и ТАНАП , шистака от америка и интерконекторните връзки , дето и Инвестора бая ляб яде покрай тия статии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Май затова Борисов подаде оставка знаейки със сигурност какво поскъпване ще му скроят за пореден път от Русия в добавка към финансирането на кампанията на БСП.Следващата зима (или по-следващата) пак може да има неочаквана оставка, поводът не е от значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
coder
преди 7 години
Нали сега имаме 7 седмици за претенции към Газпром относно доставките и цената на газта, но нищо не чуваме от правителството. А да... то е издигнато от русофилска партия. Сега, когато имаме шанс да предоговорим условията за доставка, всеки мълчи - правителство, президент, медии, а после всеки реве като му бръкнат в джоба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
BiGb1rD
преди 7 години
ДО: Деляна ПетковаЗащо не направите цял анализ на цената на газта и как са се променили цените на стоките, който се влияят най-много от нея. На сайта на Булгаргаз има цените по тримесечия. Например за второто тримесечие на 2013г. цената на газта е била 630,94 лв., а в момента е 366,31 лв. Въпреки 30% увеличение спрямо първо тримесечие на 2017г., цената в момента е на 57.57% от тази, която е била през 2013. Как тогава сме живели въобще ??? И с колко са се понижили цените през този период ? Също както цените на горивата значително намаля, с колко намаляха цените на транспортните услуги през периода ? Защо не направите една истинска статия с малко анализ, а не просто копи пейст. На мен всичко ми изглежда популистко. Всеки представя това, което му изнася. Като има увеличение всички на бунт, като има намаление цените не се смъкват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Alee
преди 7 години
Разбира се, че няма нищо общо. БХ няма нищо общо с поскъпването, нито пък с решенията на КЗК, за КТБ да не говорим, а с Делян дори не се познават....ще видите, че и инфлация няма да има, абе все сме непричом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
Toranaga
преди 7 години
Те това Боко го може най- добре. Ще ми е интересно, дали някой *** ще се опита да (о)бясни, че Боко няма нищо общо с това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
dr.5rov
преди 7 години
Честит 1 април.И това е само началото. Ще има още много.Шегичка разбира се (за тези, които не искат да повярват)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още