IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно: Газът поскъпва с близо 30% от април

"Булгаргаз" губи около 35 млн. лева от ценовото решение на регулатора за първото тримесечие на 2017 г.

14:49 | 31.03.17 г. 16
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаквано, цената на природния газ се повишава с 29,6% от 1 април. Решението беше потвърдено по време на закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се по-рано днес. Документът е качен на страницата на регулатора.

Така през второто тримесечие клиентите на "Булгаргаз" ще плащат по 363,21 лева за 1000 куб. метра без акциз, ДДС и такса за пренос (19,73 лева за 1000 куб. м). През първото тримесечие цената на суровината беше 280,21 лева за 1000 куб. метра.

От 1 април ще има и промяна в изчисленията на цената за клиентите на газовото дружество, които не са заявили количества газ в законовия срок - до края на август на предходната година. Те ще плащат допълнително 18,52 лева за 1000 куб. метра. Тази разлика е свързана с по-големите разходи, които "Булгаргаз" прави, за да осигури тези количества извън предварителните търгове за заявяване на капацитет.

На 10 март от обществения доставчик "Булгаргаз" съобщиха на регулатора, че очакват увеличение на цената на газа от 29,7% до 363,43 лева за 1000 куб. метра. Мотивите за това увеличение са по-високата доставна цена от "Газпром Експорт" (с 13% за второто тримесечие) и по-високата стойност на щатския долар на валутните пазари.

Спрямо договора за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" цената на природния газ се променя на всеки три месеца и тази промяна се утвърждава от регулатора. Един от факторите, които влияят при ценообразуването е цената на алтернативните горива - петрол, която обаче се отразява с известно закъснение (от 6 до 9 месеца) върху цената на природния газ, продаван от руския гигант у нас. 

"Булгаргаз" поиска по-висока цена на газа и за последните три месеца на 2016 година, и за първите три на 2017 година. Тогава регулаторът не удовлетвори в пълна степен тези заявления, посочвайки, че компанията има надвзет приход от 40 млн. лева за цялата 2016 година.

Сега "Булгаргаз" съобщава, че през първите три месеца на годината разходите за доставка на природен газ са се оказали с 40 лева за 1000 куб. метра по-високи от продажната цена. Това е генерирало загуба от над 35 млн. лева за периода.

Увеличението на цената на газа сега се определя като "шоково" от бизнеса и редица граждански организации. То обаче е реално, признаха от КЕВР по време на открито заседание през изминалата седмица. Регулаторът успя да намери единствено грешно изчисление при превалутирането, което спести 0,16 лева от цената на газа.

Надеждата е, че след това увеличение до края на годината да има обективни предпоставки цената на природния газ у нас да намалее. Това може да дойде следствие от водената от Европейската комисия процедура срещу "Газпром" за монополно положение на пазара в Централна и Източна Европа.

От друга страна и развитието на шистовата индустрия в САЩ също подсказва, че мерките за ограничаване на добива, предприети от ОПЕК, могат и да не окажат чакания ефект върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 7 години
".....и по-високата стойност на щатския долара на валутните пазари.....".Ето това е демагогията.....,надявам се че статията е писана от журналист с икономически познания.....,коя е точно цената на долара спрямо лева послужила за изчислението на цената на газа.....?Защото утре долар-а спрямо лева като падне,да видим каква песен ще запеят от "Булгаргаз".....Малко да им падне печалбата и започват да вият като вълци.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
dani de vito
преди 7 години
"Мотивите за това увеличение са по-високата доставна цена от "Газпром Експорт" (с 13% за второто тримесечие) и по-високата стойност на щатския долар на валутните пазари."От началото на годината цената на световните пазари на природния газ пада с над 19 ! процента,доларовия индекс пропада с 1.19 процента.http://finviz.com/futures_performance.ashx?v=17Е на това се вика демагогия ,лъжи и простотия! Че нали някой ще погледне световните фючърси и ще разбере истината :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
tisia
преди 7 години
...""Булгаргаз" губи около 35 млн. лева от ценовото решение на регулатора за първото тримесечие на 2017 г".....това ми "хареса" най-много.......освен тези и ЧЕЗ..... мез ...софийска вода,.... постоянно работят на загуба,нали постоянно за това говорят....но и не фалират????....е, и аз искам така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
realista
преди 7 години
35 мил по - мало печалба или загуба?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 7 години
Обедняваме още то има ли накъде вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
Frosty
преди 7 години
Ха-ха, добре започва третият мандат на Тиквоний Трети Банкянски.Да видим само как ще приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 9
khao
преди 7 години
ама от онова цвете дето лови мухите с миризма на *** :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Ще понамирисва, но спрямо Плевнелиев е цвете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 7 години
ще го изровиме, няма проблеми .... само да свърши на мишето работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Да го пратим, ама нали го заровихме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още