IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" намери малка резерва за цената на газа

Газовото дружество поиска увеличение от 29,7%, след като преди месец съобщи, че очаква с 32,44% по-висока цена от 1 април

22:27 | 10.03.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" откри малък резерв за цената на природния газ от 1 април. В официалното си заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от компанията искат увеличение на цената с 83,22 лева за 1000 куб. метра (без акциз, ДДС и транзитни такси).

В процентно изражение газът ще поскъпне с 29,7%. Преди месец "Булгаргаз" в качеството си на обществен доставчик заяви, че ще поиска увеличение на цената с 32,44%.

От енергийния регулатор обаче поискаха компанията да намери резерви, за да не бъде толкова рязко поскъпването. От цената на газа зависи цената на топлофикационните услуги, електроенергията, произвеждана по комбиниран способ. Газът е и основна суровина за редица индустрии. 

От "Булгаргаз" обясниха през февруари, че основание за исканото повишение е очакваната по-висока доставна цена, както и курса на щатския долар в последните месеци.

Ценовото заявление на газовата компания ще бъде разгледано от КЕВР в следващите дни. Ако искането бъде прието газът ще се продава за 363,43 лева за 1000 куб. метра през второто тримесечие на годината. Към тази сума трябва да се добавят и малко над 19 лева транзитни такси.

При толкова съществена промяна КЕВР ще трябва да преразгледа и цените на топлофикационните услуги и електроенергията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Малко сте нагли, монополисти скапани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още