IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР се интересува защо "Булгаргаз" не е купувала газ от местен добив досега

Регулаторът ще провери дали газовата компания не е нарушила основен принцип в своята дейност

19:46 | 03.04.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последното ценово заявление на „Булгаргаз“ за първи път присъства договор за покупката на газ от местен добив. Принципът при участие в търгове за покупка на газ обаче е дружеството да осигури суровината на най-ниска цена.

Досега обаче газовата компания не е сключила договор за покупка на местния добив, чиято цена е най-ниска. Защо това е така и дали „Булгаргаз“ спазва задълженията си, ще бъде проучено от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Темата е повдигната по време на закрито заседание на регулатора, на което е обсъден докладът на работната група за новите цени на газа, поискани от „Булгаргаз“ от 1 април.

В своето ценово предложение от газовата компания посочиха, че са сключили първи договор с „Петрокелтик“ на 23 декември 2016 година за изкупуване на газ от местния добив. Цената, на която купуват суровината, обаче е заличена от протокола на заседанието с мотива за неразпространение на чувствителна информация.

„Петрокелтик“ от години управлява газовото находище „Галата“, което е почти изчерпано. От подписания договор и изпратеното ценово заявление обаче не става ясно дали заявените количества ще бъдат именно от това находище. В енергийния регулатор също нямат тази информация.

В предишните години компанията е предоставяла газ директно на „Агрополихим“ и „Неохим“. Сега от регулатора ще проверят при какви условия е ставало това.

От коментарите на комисарите не става ясно кога точно ще бъде направена тази проверка. Ремзи Осман обаче е категоричен, че това е „сериозен въпрос“ и трябва да бъде проверено има ли нарушения на законодателството, договорите и правилата, както и да се проучи какви последствия ще има за „Булгаргаз“, ако нарушения бъдат доказани.

С крайно решение на 31 март от КЕВР утвърдиха новите цени на „Булгаргаз“ от 1 април. Според него газът поскъпва с почти 30%, което води и до по-високи цени на парното, топлата вода и електроенергията, произведена по комбиниран способ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
StraightForward
преди 6 години
ОТ ТЕЗИ ЯРКИ ЗАВИСИМОСТИ, КОИТО ЯВНО НЯМА КОЙ ДА РАЗСЛЕДВА И ОТСЪДИ, ТОВА Е ЕК, НО СКОРО ВСИЧКО Е НА ЗАПИС!! ЩЕ ИМА ОТМЪЩЕНИЕ НА ЦЕЛИТЕ ФАМИЛИИ НА ТАКИВА ПРОСТИ КРАДЦИ НА РУСКИЯ МОНОПОЛ!!!?? УЖАС.. КАКВА БОРСА КАКВИ ИКОНОМИКИ И БЪДЕЩЕ С ТОЗИ КАМЪК НА ВРАТА!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
StraightForward
преди 6 години
ВСИЧКО СЕ ДИРИЖИРА ОТ МОСКВА, И ВСИЧКИ СТЕ ТОЛКОВА ГОЛЕМИ АМСАЛАЦИ, ЧЕ ВЪОБЩЕ КАК ДИШАТЕ !???? НЯМА ПОЛИТИК ОТ СЕГА ЖИВИТЕ, КОИТО ДА РАЗ СЕКРЕТИ ДОГОВОРИТЕ С ГАЗПРОМ И ЛУКОЙЛ !?? ЗАЩО ЛИ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още