IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Павлов: Електроенергийната система е в отлично състояние

След счетоводното приключване на годината ще стане ясно дали има дефицит на управление в държавните дружества, или регулаторни проблеми

14:29 | 08.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Електроенергийната система е в отлично състояние и в момента дори има излишък от електроенергия. Това съобщи служебният енергиен министър Николай Павлов на брифинг, на който представи състоянието на електроенергийната мрежа и приоритетите на екипа си. 

От началото на годината е регистрирано  невиждано от десетилетия поребление на електроенергия и на природен газ. Заради студа потреблението на ток е най-високото за последните 27 години и товарът на мрежата на моменти е надхвърляла 8 хил. мегавата. По отношение на природния газ за първи път от 2000 г. потреблението достига до 16,7 млн. куб. метра на денонощие.

Павлов отчете, че в момента има излишък от електроенергия, което позволява да се възстанови износът. Директорът на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов призна, че от Европейската комисия (ЕК) неофициално са се свързали с българските власти и са потърсили обяснение за спирането на износа на тока. На този етап обаче няма официално съобщение от Брюксел за възможни нарушения.

Енергийният министър посочи още, че системата в момента има резерви да понесе и авария в базова централа.

По време на високото натоварване на системата не е имало сериозни аварийни ситуации в държавните ТЕЦ Марица Изток 2 или в АЕЦ "Козлодуй", отчете той. И двете централи са ограничили доставките към енергийната борса, но това е направено със знанието на ЕК.

Със затоплянето на времето се възстановява и добивът на въглища в Маришкия басейн в пълен обем.



По отношение на своите приоритети Николай Павлов посочи, че работи за физическата стабилност на на енергетиката и подобряването на финансовото състояние. Прави се анализ на състоянието на държавните дружества в сектора и след счетоводното приключване на годината ще стане ясно какви са проблемите във всяко от тях. На базата на този анализ ще стане ясно дали има "дефицит на управление", или причината е регулаторна, каза Павлов.

По отношение на проблемите с топлофикационните услуги в столицата ще бъде направена проверка за изпълнението на техническите задължения на дружествата. Контролът за изпълнението на инвестиционните намерения на дружествата е в правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Зам.-министърът Константин Делисивков обясни, че още очакват отговора на Топлофикация - София за причината за авариите на системата и колко потребители са засегнати.

По предварителна информация причината за голямата авария е хидравличен удар, като ситуацията е най-сериозната от 26 години насим.

Проверката на Министерството на енергетиката е показала още, че и трите електроразпределителни дружества са изпълнили своите задължения по отношение на срока за отчет. Няма надписани сметки и повредени електромери.

Николай Павлов съобщи още, че няма промяна по отношение на плановете за доставка на произведеното от "Атомстройекспорт" оборудване за АЕЦ "Белене". Очакванията са то да пристигне през април, а доставките ще са за сметка на руската страна.

Петьо Иванов направи и кратък коментар за смените в управлението на три компании от държавната енергетика. "От АЕЦ "Козлодуй" и НЕК очаквам повече", каза той. Смяната начело на "Булгаргаз" е във връзка с назначаването на Николай Павлов на поста служебен министър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 2
doba
преди 7 години
Отлежал ром добре звучи, направо ми прижадня.;)Р. Овч. точка добре си го каза, че сме се разминали на косъм от цялостен срив във системата.Оказа се(както и се предполагаше) че при зимни метео условия перките и волтаиците не вършат работа и се нуждаят от дублиращи мощности.ТЕЦ Варна е едно добро решение и е редно 'да се върне в строя'1.2Г резерв би дал необходимата сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
NPP
преди 7 години
"'От началото на годината е регистрирано невиждано от десетилетия поребление на електроенергия. Заради студа потреблението на ток е най-високото за последните 27 години и товарът на мрежата на моменти е надхвърляла 8 хил. мегавата.''Tука лъже кат дРътациганка.Или по точно кат отлежал ром.Да провери през 2012 месец февруари какво е било...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още