IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата газова връзка с Румъния влиза в експлоатация до броени дни

Това е много силен знак за диверсификация на доставките на природен газ в България, каза председателят на КЕВР

12:36 | 09.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Новата газова връзка с Румъния - между Русе и Гюргево, ще бъде въведена в експлоатация на 11 ноември 2016 г., съобщи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Това е един много силен знак за диверсификация на доставките на природен газ в България, както и на доставки от България към Източна и Централна Европа", каза още той.

Работата по тази връзка се забави повече от 3 години, след като първият изпълнител на проекта не успя да преодолее технически проблем - смачкана тръба по дъното на р. Дунав. 



В крайна сметка обаче през април беше сключен договор с нов изпълнител, който финализира проекта.

Засега все още не е изградена компресорната станция на румънска територия, която да гарантира нормален газов поток към България. Налягането на румънската газопреносна мрежа е едно от най-ниските в Европа и това налага изграждането на такава станция, за да могат да бъдат осъществени доставките към България.

Този проблем ще бъде решен, категоричен е Иван Иванов. Според него никой няма да построи интерконектор без да има начин да се осъществи газовия обмен.

Пред Investor.bg председателят на енергийния регулатор уточни, че 72-часовите тестове на връзката са били осъществени преди седмици и резултатите от тях не показват проблеми.

Иванов направи коментар и по отношение на откритото писмо на БФИЕК относно липсата на заявки за доставка на "Овергаз" към "Булгаргаз". Той призна, че методиката за определяне на цената на обществения доставчик в момента действително ощетява компаниите, които правят заявките за годишното си потребление в регламентирания срок.

"Не е редно поради закъснение на заявител за доставка на природен газ от обществения доставчик да се стига до промяна в цената на всички крайни потребители", обясни той.

Във вторник от индустриалните енергийни консуматори алармираха, че "Овергаз" не прави заявки за доставка на природен газ от "Булгаргаз". Опасенията на индустрията са, че дружеството ще прави извънредни заявки за допълнителни количества, което обаче ще повиши разходите на обществения доставчик. Това ще се отрази върху цената на газа за всички крайни потребители.

Иванов уточни днес, че на база на заявките на "Овергаз" за 2016 година, дружеството получава около 13% от вноса на "Булгаргаз" в страната, или между 350 - 400 млн. куб. метра годишно.
Той каза още, че на този етап няма яснота дали дружеството ще разчита въобще на "Булгаргаз" за доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още