IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До седмица ще заработи газовата връзка с Румъния

Премиерът Борисов призовава да бъде бързо довършена и връзката между България и Сърбия

15:41 | 05.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 11 ноември газовата връзка с Румъния най-сетне ще заработи. Това обяви премиерът на България Бойко Борисов по време на срещата си в Рига със своя сръбски колега Александър Вучич, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът призовава да бъде бързо довършена и връзката между България и Сърбия, защото е стратегически важна и за двете страни. 

Премиерът призовава да бъде бързо довършена и връзката между България и Сърбия, защото е стратегически важна и за двете страни.

Интерконекторът с Румъния ще е първото подобно устройство на страната ни, пуснато в експлоатация. Така ще бъде изпълнен един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз – за изграждане на междусистемна свързаност в региона на Югоизточна Европа.

„България работи активно за диверсификацията на газовите източници и доставки. Двата интерконектора са неразделна част от концепцията на българското правителство за газоразпределителен център на територията на страната“, подчертава Борисов.

Газовата връзка с Румъния трябваше да бъде готова през 2013 г., но проблеми с трасето под Дунав и смяната на изпълнителя забавиха завършването ѝ. Тя е дълга 2,1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м. годишно.

Връзката с Гърция в момента е на етап „пазарен тест". Очаква се тя да заработи в средата на 2018 г. Проектът за новият интерконектор е съвместен - между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и гръцко-италианския холдинг между DEPA и Poseidon. Окончателното инвестиционно решение за него беше взето в началото на декември 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още